Vjera Crkva Relikvije svetih Leopolda Mandića i o. Pija u Rimu. Iščekuje se poslanje misionara milosrđa
Crkva Vjera

Relikvije svetih Leopolda Mandića i o. Pija u Rimu. Iščekuje se poslanje misionara milosrđa

Poslanje misionara milosrđa i dolazak relikvija svetih Leopolda Mandića i Pija iz Pietrelcine bili su u središtu jučerašnje konferencije u Tiskovnom uredu Svete Stolice o skorim inicijativama za Svetu godinu, o kojima je govorio predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, mons. Salvatore Fisichella. Nadbiskup je rekao kako je dosada na jubilarnim događajima sudjelovalo oko 1.4 milijuna ljudi,a od toga 40% čine hodočasnici pridošli izvan Italije.

Mons. Fisichella je podsjetio na osobitu pobožnost pape Franje prema hrvatskome svetom ispovjedniku, Leopoldu Mandiću. Istaknuo je kako je taj kapucin čitav svoj život posvetio ispovjedaonici. Gotovo 30 godina je provodio 10 do 15 sati dnevno u skrovitosti svoje ćelije, koja je postala ispovjedaonicom za tisuće ljudi koji su – kako je rekao nadbiskup Fisichella – u odnosu s njim pronašli povlaštenog svjedoka praštanja i milosrđa.

 Neka su ga njegova subraća nazivala „neznalicom“ i govorili da je „preblag u odrješenju grijeha“. No on bi odgovorio: „Kad bi me Raspeti optužio da sam preblag, rekao bih mu: Gospodine, ti si mi dao taj loš primjer. Još nisam došao do toga da umrem za duše“ – podsjetio je mons. Fisichella.

Relikvije svetih Leopolda Mandića i o. Pija stići će u Rim 3. veljače te će dva dana biti izložene u crkvi sv. Lovre izvan zidina. Potom će biti u procesiji odnesene u Baziliku svetoga Petra, gdje će biti izložene na čašćenje do 11. veljače. Predsjednik dikasterija za novu evangelizaciju se potom usredotočio na poslanje misionara milosrđa, koje će se zbiti na Pepelnicu, 10. veljače. Radi se o 1071 misionaru iz čitavoga svijeta, kojima će Papa dati ovlasti da odriješe i od grijeha koji su pridržani Apostolskoj stolici. U Rimu će ih biti prisutno 700 te će se dan prije poslanja susresti sa Svetim Ocem, koji im želi izraziti koliko posebno mjesto ta inicijativa ima u njegovom srcu.

Misionari milosrđa su određeni svećenici koji će od Pape primiti zadatak da budu povlašteni svjedoci u mjesnim Crkvama za vrijeme Svete godine. Samo Papa može imenovati te misionare – ne biskupi. On će im povjeriti naviještanje ljepote Božjega milosrđa, kako bi bili ponizni i mudri ispovjednici – rekao je nadbiskup Fisichella.

Osim toga, najavio je da će se 22. veljače proslaviti Jubilej za Kuriju, a njegovo obilježavanje uključuje razmatranje koje će voditi isusovac p. Marko Ivan Rupnik, procesiju s prolazom kroz Sveta vrata Vatikanske bazilike te potom misu koju će slaviti papa Franjo.

Nadbiskup je također podsjetio na dva konkretna znaka milosrđa koje je Sveti Otac iskazao: otvaranje Svetih vrata u Caritasovom domu Don Di Liegro i posjet starima i osobama u vegetativnom stanju u rimskoj četvrti Torre Spaccata. Ti znakovi imaju simboličnu vrijednost pred tolikim potrebitima u današnjem društvu; cilj im je stoga osvijestiti sve o teškim situacijama u našim gradovima kako bismo im pružili maleno olakšanje u pažnji i pomoći – ustvrdio je mons. Salvatore Fisichella.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.