Ostalo Vjerski ekstremizam svugdje je isti
Ostalo

Vjerski ekstremizam svugdje je isti

Nisam teolog, nisam ni filozof, ni sociolog, ali opet prepoznajem u religijama onu iskonsku dobrotu i poziv na mir. Različite vjere različito tumače dobro ili zlo, međutim dosta je zajedničkih točaka, univerzalnih vrijednosti. Čini dobro i bit će ti dobro, ne sudi i ne gledaj tko je tko, nego pomozi, samo su neke od temeljnih postulata religija. Sve su one dobronamjerne i pozivaju na mir, ljubav i poštovanje.

Neznanje i pogrešno tumačenje religijskih načela izobličava i izvrgava ruglu religijske vrijednosti. Često se nešto poput citata ili dijela govora pogrešno tumači izvedeno iz konteksta. Selektivno tumačenje dovodi do nasilja, netrpeljivosti prema drugom, osjećaju da je jedna prava religija, a sve druge su krive i heretičke. Nedavno je poglavar katoličke crkve papa Franjo izjavio da on vjeruje u Boga, ali ne u katoličkog Boga jer on smatra da takav Bog ne postoji.

U zemljama Balkana to bi se moglo primjeniti na napaćene narode koji su u vječnom sukobu čiji je Bog praviji i čiji je Bog heretički. Problem je u ekstremnim tumačima svetih knjiga, te njihovog djelovanja na masu, odnosno na određen dio vjernika.

Mnogo je primjera gdje nas mediji gotovo svakodnevno izvještavaju o nasilju u ime religije. Danas sam pročitao o zločinu protiv vjerskih zajednica u Izraelu, naime zapaljena je katolička crkva kraj Galilejskog jezera. Nanesena je velika šteta, a sumnja se na židovske ekstremiste. Na vanjskom zidu napisana je crvenom bojom židovska molitva koja poziva na uništenje idola. Iako su službene izraelske u nekoliko navrata osudile ovaj nemili događaj to su u zadnje vrijeme u ovoj zemlji sve češće događa. 

Isto tako je i u drugim dijelovima svijeta, primjerice radikalni islamisti ISIL, ili Boko Haram koji ne prezaju ni na najgora smaknuća u ime Boga. Tako je isto sa katoličkim radikalistima u Južnoj Africi. Živimo u miru i povjerenju, jer vjerski ekstremizam svugdje je isti.

Piše: Ivan Dodig

Photo: http://cdn.bigbangfish.com/quotes/be-good-do-good-feel-good/be-good-do-good-feel-good-8.jpg

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.