Vjera Papa govori Papa: Nijedno ljudsko stanje nije motiv za isključenost iz Očeva srca
Papa govori Vjera

Papa: Nijedno ljudsko stanje nije motiv za isključenost iz Očeva srca

Nijedno ljudsko stanje ne može biti motiv za isključenost iz Očeva srca – rekao je papa Franjo prije molitve Angelusa. U nagovoru je podsjetio na današnji evanđeoski odlomak, u kojem Isusa, nakon navještaja u nazaretskoj sinagogi, njegovi mještani odbacuju i čak žele ubiti. Taj odlomak evanđelja – primijetio je Papa – nije samo izvještaj o svađi među mještanima zbog zavisti i ljubomore, nego nas upozorava na napast kojoj je svaki vjernik uvijek izložen: napast da religiju smatramo ljudskim ulaganjem i da se stoga s Bogom „pogađamo“, tražeći vlastite interese.

Naprotiv, istinska religija tiče se prihvaćanja otkrivenja Boga koji je Otac i koji se brine za svako svoje stvorenje, čak i najmanje i najbeznačajnije u ljudskim očima. Upravo se u tome sastoji Isusovo proročko poslanje: naviještati da nijedno ljudsko stanje ne može biti motiv za isključenost iz Očeva srca i da je jedina povlastica u Božjim očima ta da se nema povlastica, da se nema „kumova“, da smo prepušteni njegovim rukama – kazao je papa Franjo.

Bog izlazi ususret ljudima svih vremena i mjesta, u konkretnim situacijama u kojima se nalaze. Dolazi ususret i nama. Uvijek on čini prvi korak: pohodi nas sa svojim milosrđem, kako bi nas podigao iz prašine naših grijeha, kako bi nas uzeo za ruku i izvukao iz ponora u koji smo pali zbog vlastite oholosti te nas poziva da prihvatimo utješnu istinu evanđelja te hodimo putem dobra – rekao je Sveti Otac.

Nakon molitve Angelusa, podsjetio je da se danas obilježava Svjetski dan gubavaca. Ta bolest, premda se smanjuje, nažalost još uvijek pogađa najsiromašnije i marginalizirane ljude – rekao je Papa, potičući na solidarnost s bolesnicima koji su zbog gube ostali hendikepirani te ističući zasluge laika, časnih sestara i svećenika koji se o njima brinu.

Pozdravio je sve hodočasnike, a među njima osobito dječake i djevojčice Katoličke akcije Rimske biskupije. Ove godine – rekao je Papa – vaše svjedočenje mira, potaknuto vjerom u Isusa, bit će još radosnije, zato što je obogaćeno gestom prolaska kroz Sveta vrata.

U poruci, koju je sa prozora Apostolske palače pročitala jedna od članica biskupijske Katoličke akcije, mladi priznaju kako postoji strah zbog sukoba u svijetu, ali obećavaju se u cijelosti zalagati za mir. Papa Franjo ih je stoga ohrabrio: „Potičem vas da budete sredstva mira i milosrđa među svojim vršnjacima!“ Na kraju Papina obraćanja, mnoštvo okupljenih članova Katoličke akcije na Trgu odaslalo je raznobojne balone kao znak mira.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.