Vjera Papa govori Papa: Nijedno ljudsko stanje nije motiv za isključenost iz Očeva srca
Papa govori Vjera

Papa: Nijedno ljudsko stanje nije motiv za isključenost iz Očeva srca

Nijedno ljudsko stanje ne može biti motiv za isključenost iz Očeva srca – rekao je papa Franjo prije molitve Angelusa. U nagovoru je podsjetio na današnji evanđeoski odlomak, u kojem Isusa, nakon navještaja u nazaretskoj sinagogi, njegovi mještani odbacuju i čak žele ubiti. Taj odlomak evanđelja – primijetio je Papa – nije samo izvještaj o svađi među mještanima zbog zavisti i ljubomore, nego nas upozorava na napast kojoj je svaki vjernik uvijek izložen: napast da religiju smatramo ljudskim ulaganjem i da se stoga s Bogom „pogađamo“, tražeći vlastite interese.

Naprotiv, istinska religija tiče se prihvaćanja otkrivenja Boga koji je Otac i koji se brine za svako svoje stvorenje, čak i najmanje i najbeznačajnije u ljudskim očima. Upravo se u tome sastoji Isusovo proročko poslanje: naviještati da nijedno ljudsko stanje ne može biti motiv za isključenost iz Očeva srca i da je jedina povlastica u Božjim očima ta da se nema povlastica, da se nema „kumova“, da smo prepušteni njegovim rukama – kazao je papa Franjo.

Bog izlazi ususret ljudima svih vremena i mjesta, u konkretnim situacijama u kojima se nalaze. Dolazi ususret i nama. Uvijek on čini prvi korak: pohodi nas sa svojim milosrđem, kako bi nas podigao iz prašine naših grijeha, kako bi nas uzeo za ruku i izvukao iz ponora u koji smo pali zbog vlastite oholosti te nas poziva da prihvatimo utješnu istinu evanđelja te hodimo putem dobra – rekao je Sveti Otac.

Nakon molitve Angelusa, podsjetio je da se danas obilježava Svjetski dan gubavaca. Ta bolest, premda se smanjuje, nažalost još uvijek pogađa najsiromašnije i marginalizirane ljude – rekao je Papa, potičući na solidarnost s bolesnicima koji su zbog gube ostali hendikepirani te ističući zasluge laika, časnih sestara i svećenika koji se o njima brinu.

Pozdravio je sve hodočasnike, a među njima osobito dječake i djevojčice Katoličke akcije Rimske biskupije. Ove godine – rekao je Papa – vaše svjedočenje mira, potaknuto vjerom u Isusa, bit će još radosnije, zato što je obogaćeno gestom prolaska kroz Sveta vrata.

U poruci, koju je sa prozora Apostolske palače pročitala jedna od članica biskupijske Katoličke akcije, mladi priznaju kako postoji strah zbog sukoba u svijetu, ali obećavaju se u cijelosti zalagati za mir. Papa Franjo ih je stoga ohrabrio: „Potičem vas da budete sredstva mira i milosrđa među svojim vršnjacima!“ Na kraju Papina obraćanja, mnoštvo okupljenih članova Katoličke akcije na Trgu odaslalo je raznobojne balone kao znak mira.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.