Vjera Papa govori Papa: Euharistija nas potiče da budemo istinski misionari
Papa govori Vjera

Papa: Euharistija nas potiče da budemo istinski misionari

Koliko je svijetu potrebna poruka Očeve blagosti, praštanja i milosrđa. U vremenu koje je označeno sukobima, nepravdom i hitnim humanitarnim krizama, uviđamo koliko je važno da svaki kršćanin bude istinski misionar i pronosi radosnu vijest Kristove otkupiteljske ljubavi – rekao je Sveti Otac u današnjoj video-poruci povodom završetka 51. međunarodnog euharistijskog kongresa u filipinskom gradu Cebuu, koji je održan na temu “Krist u vama, nada slave”.

Podsjetivši da je Isus uvijek živ i prisutan u svojoj Crkvi, osobito u euharistiji, napomenuo je da njegova prisutnost nije samo utjeha, nego i obećanje vječne radosti te poticaj na misijsko navještanje njegova milosrđa. Papa je Franjo osobito istaknuo dvije Isusove geste s Posljednje večere koje su povezane s misijskim vidikom euharistije: zajedništvo za stolom i pranje nogu.

Znamo koliko je za Isusa bilo važno dijeliti obroke sa svojim učenicima, ali osobito s grješnicima i odbačenima. Sjedeći za stolom, Isus je mogao slušati druge, čuti njihove priče i cijeniti njihova nadanja i težnje te im govoriti o Očevoj ljubavi. Na euharistiji, za stolom Gospodnje večere, treba nas nadahnuti njegov primjer tako da doprijemo do drugih, u duhu poštovanja i otvorenosti, kako bismo s njima podijelili dar koji smo mi sami primili – rekao je Papa.

U Aziji, gdje je Crkva predana dijalogu sa sljedbenicima drugih religija, to proročko svjedočanstvo najčešće se događa putem dijaloga života. Po svjedočanstvu životâ koje je preobrazila Božja ljubav najbolje navještamo Kraljevstvo Božje. Naš primjer može otvoriti srca milosti Duha Svetoga, koji ih vodi Kristu spasitelju – objasnio je Sveti Otac.

Druga slika koju nam Gospodin pruža na Posljednjoj večeri je pranje nogu. Uoči svoje muke, Isus je oprao noge svojim učenicima kao znak poniznoga služenja i bezuvjetne ljubavi. Euharistija – kazao je papa Franjo – škola je poniznoga služenja, što je također u središtu našega poslanja. Podsjetio je na tajfun koji je prošle godine na Filipinima izazvao ogromnu štetu, ali nakon toga – istaknuo je – uslijedio je izlijev solidarnosti, velikodušnosti i dobrote.

Euharistija nam govori o moći koja teče s križa i stalno donosi novi život. Ona mijanja srca, omogućuje nam da budemo brižni, da štitimo siromašne i ranjive te da budemo osjetljivi na vapaj braće i sestara u potrebi. Uči nas odbaciti nepravdu i korupciju koje truju korijene društva – ustvrdio je Sveti Otac.

Na kraju je najavio da će sljedeći Međunarodni ehuaristijski kongres biti 2020. godine u Budimpešti te je sve pozvao na molitvu za njegovu duhovnu plodnost.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.