Vjera Papa govori Papa: Opća audijencija 27. siječnja 2016. god.
Papa govori Vjera

Papa: Opća audijencija 27. siječnja 2016. god.

U Svetom pismu, Božje je milosrđe prisutno tijekom čitave povijesti Izraelskog naroda – istaknuo je Sveti Otac u katehezi na današnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra. Nakon audijencije, Papa je pozvao na sudjelovanje u jednodnevnim duhovnim vježbama za karitativne djelatnike koje u sljedećoj korizmi organizira Papinsko vijeće Cor Unum.

Svojim milosrđem Gospodin prati hod patrijarhâ, daruje im potomke, unatoč neplodnosti; vodi ih putovima milosti i pomirenja, kako pokazuje povijest Josipa i njegove braće (usp. Post 37–50). Na um mi dolaze brojna zavađena braća u obiteljima, koja ne govore jedni s drugima. Ova godina milosrđa dobra je prigoda da se ponovo sretnu, zagrle, oproste i zaborave ružne stvari – kazao je Papa.

Znamo da je život naroda u Egiptu bio težak. I upravo kad su Izraelci gotovo podlegli, nastupa Gospodin i spašava ih. U Knjizi izlaska čitamo: Poslije mnogo vremena umre egipatski kralj. Izraelci su još stenjali u ropstvu. Vapili su, a njihov vapaj za pomoć sred ropstva uzlazio je k Bogu. Bog je čuo njihovo zapomaganje i sjetio se svoga saveza s Abrahamom, Izakom i Jakovom. I pogleda Bog na Izraelce i zauze se za njih (Izl 2,23–25). Milosrđe ne može biti ravnodušno pred patnjom potlačenih, na jauk onoga tko je podvrgnut nasilju, porobljen i osuđen na smrt – rekao je Sveti Otac dodajući:

Ta bolna stvarnost pogađa svako vrijeme, pa i ovo naše; stoga se često osjećamo nemoćnima, poticanima da ukrutimo srce i da mislimo na druge stvari. Bog, naprotiv, nije ravnodušan (Poruka za Svjetski dan mira 2016.g. 1); nikada ne odvraća pogled od ljudske boli. Bog milosrđa odgovara i skrbi se za siromahe, za one koji na sav glas očituju svoj očaj. Bog sluša i spašava, podižući ljude koji su sposobni čuti jecaj trpljenja i zauzimati se za potlačene – istaknuo je Sveti Otac.

Tako započinje i povijest Mojsija, kao posrednika spasenja naroda. Sučeljava se s Faraonom kako bi ga uvjerio da pusti Izrael; a potom će prema slobodi voditi narod preko Crvenog mora i kroz pustinju. Mojsije, kojeg je božansko milosrđe čim se rodio spasilo od smrti u vodama Nila, postaje posrednikom toga istog milosrđa, omogućujući narodu da se rodi za slobodu, izbavljen iz vode Crvenog mora. I mi u ovoj godini milosrđa možemo svojim karitativnim djelima biti posrednici milosrđa kako bi se približili drugima, pružili utjehu i promicali jedinstvo. Mnoga se dobra djela mogu činiti – ustvrdio je Papa.

Božje milosrđe uvijek djeluje kako bi spasilo. Sasvim je oprečno djelima onih koji uvijek djeluju kako bi ubijali: primjerice onih koji vode rat. Gospodin, po svojem sluzi Mojsiju, kroz pustinju vodi narod kao sina; odgaja ga u vjeri i s njime sklapa savez, stvarajući tako svezu vrlo jake ljubavi – kao one koju otac ima sa sinom a zaručnik sa zaručnicom – kazao je papa Franjo.

Dotle doseže Božje milosrđe, Bog predlaže odnos posebne, isključive i povlaštene ljubavi. Kada Mojsiju daje naputke glede saveza, veli: Stoga, budete li mi se vjerno pokoravali i držali moj Savez, vi ćete mi biti predraga svojina mimo sve narode – ta moj je sav svijet! – vi ćete mi biti kraljevstvo svećenikâ, narod svet.’ (Izl 19,5–6).

Jamačno, Bog već posjeduje svu zemlju, jer ju je stvorio; ali narod za Nj postaje drukčiji, poseban posjed: njegova osobna „zaliha zlata i srebra“ poput one o kojoj je kralj David govorio da ju je darovao za izgradnju Hrama. Baš to postajemo za Boga prihvaćajući njegov savez i prepuštajući se da nas On spasi. Gospodinovo milosrđe čini čovjeka dragocjenim, kao osobnim bogatstvom koje mu pripada, koje On čuva i koje mu je milo – istaknuo je Sveti Otac.

Ovo su čudesa božanskog milosrđa, koje svoju puninu postiže u Gospodinu Isusu; u novom i vječnom savezu, sklopljenom u njegovoj Krvi, koji praštanjem razara naš grijeh i zauvijek nas čini djecom Božjom (usp. 1 Iv 3,1) – draguljima u rukama dobrog i milosrdnog Oca. Ako smo pak djeca Božja i ako možemo imati tu baštinu – dobrote i milosrđa – u odnosu s drugima, molimo Gospodina da i mi u ovoj godini milosrđa činimo djela milosrđa – potaknuo je Papa dodajući:

Otvorimo svoje srce kako bismo do svih stigli djelima milosrđa, milosrdnom baštinom koju je Bog Otac imao s nama – zaključio je Papa, a potom podsjetio da Papinsko vijeće Cor Unum u sljedećoj korizmi organizira jednodnevne duhovne vježbe za karitativne djelatnike. Pozivam da se prihvati taj prijedlog, koristeći upute i pomagala Vijeća Cor Unum.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.