Vjera Papa govori Papa u korizmenoj poruci: ‘Ne’ ludosti svemoći koja odbija siromašne
Papa govori Vjera

Papa u korizmenoj poruci: ‘Ne’ ludosti svemoći koja odbija siromašne

Živimo korizmeno vrijeme u ovoj Svetoj godini kao povoljan trenutak za obraćenje – potaknuo je papa Franjo u poruci za korizmu, objavljenoj 26. siječnja, o temi „Milosrđe mi je milo, a ne žrtva“. Papa je ponovno istaknuo važnost materijalnih i duhovnih milosrdnih djela, te je snažno kritizirao ludilo svemoći onih koji zatvaraju vrata pred siromašnima koji kucaju na naša vrata. Osim toga, kazao je da će u ovom razdoblju poslati misionare milosrđa kako bi za sve ljude bili konkretan znak Božjega oprosta.

Božje milosrđe preobražava srce čovjeka, i daje mu osjetiti ljubav koja ga čini sposobnim za milosrđe – napisao je Sveti Otac te se zadržao na uvijek novom čudu koje milosrđe zrači u životu svakoga od nas, navodeći nas na ljubav prema bližnjemu. Spomenuvši bulu ‘Misericordiae Vultus’, kojom je najavio Jubilej milosrđa, papa Franjo je istaknuo važnost tjelesnih i duhovnih milosrdnih djela. Ona nas podsjećaju da se naša vjera pretvara u konkretna svakodnevna djela, namijenjena pomoći našem bližnjem u tijelu i u duši, a po kojima će nam biti suđeno – napomenuo je Papa.

Zahvaljujući milosrdnim djelima – uvjeren je Sveti Otac – moći ćemo probuditi svoju savjest koja je često uspavana pred dramom siromaštva. U siromahu Kristovo tijelo postaje ponovno vidljivo, i to kao tijelo izmučeno, izranjeno, bičevano, neishranjeno, u bijegu… kako bismo ga mi prepoznali, dotaknuli i brižno mu pomogli. Upravo brinući se za siromašne – prema Papinim riječima – uistinu shvaćamo koliko je snažna Božja ljubav, i primjećujemo da je Božji savez s ljudima upravo povijest milosrđa.

Nasuprot tomu, – upozorio je Papa – otkriva se da je najbjedniji siromah onaj koji se ne priznaje takvim. Vjeruje da je bogat, ali je u stvari najsiromašniji među siromašnima. On je takav jer je rob grijeha, koji ga primorava da bogatstvo i moć rabi ne kako bi služio Bogu i drugima, nego kako bi potisnuo u sebi duboku svijest o tomu da ni on sâm nije ništa drugo doli siromašni prosjak – napomenuo je Papa.

Što su veći moć i bogatstvo na njegovu raspolaganju, toliko veća može postati ta lažna zaslijepljenost, zbog koje dolazi do toga da ne želi ni vidjeti jadnoga Lazara koji prosi na vratima njegova doma. Taj Lazar je Kristov lik koji u siromasima prosi naše obraćenje. Lazar je mogućnost za obraćenje koje nam Bog nudi, a koje mi možda ne vidimo – istaknuo je papa Franjo te dodao da je riječ o zaslijepljenosti koju prati oholo ludilo svemoći.

To ludilo može poprimiti također društvene i političke oblike – stoji nadalje u Papinoj poruci – kao što su pokazali totalitarizmi XX. stoljeća, i kako danas pokazuju ideologije jedinstvene misli i tehnoznanosti, koje Boga žele učiniti nevažnim, a čovjeka svesti na masu za instrumentalizaciju.

Sveti Otac, osim toga, upozorava na strukture grijeha povezane s modelom lažnoga razvitka, temeljenoga na idolopoklonstvu novca, koje bogatije pojedince i društva čini ravnodušnima prema sudbini siromašnih, te oni zatvaraju svoja vrata, odbijajući čak i pogledati ih. Zbog sve većega zatvaranja prema Kristu, koji u siromahu i dalje kuca na njihova vrata, oholice, bogataši i moćnici se na kraju sami osuđuju na vječni ponor samoće, na pakao.

Stoga je za sve ljude – kako je istaknuo Sveti Otac – korizma ove Jubilejske godine povoljno vrijeme da konačno iziđu iz svojega životnog otuđenja, zahvaljujući slušanju Riječi i milosrdnim djelima. Tjelesna i duhovna djela ne valja odvajati – dodao je – jer upravo dodirujući u otajstvu tijelo raspetoga Isusa, grješnik može primiti na dar svijest da je i on sâm jadni prosjak.

Prolazeći tim putom, i oholice, silni i bogati o kojima govori hvalospjev ‘Veliča’, imaju mogućnost primijetiti da ih nezasluženo voli Raspeti, koji je umro i uskrsnuo i za njih. Samo je u toj ljubavi – istaknuo je papa Franjo – odgovor na žeđu za beskonačnom srećom i ljubavlju, za koju čovjek misli da može utažiti idolima spoznaje, moći i posjedovanja.

Nemojmo izgubiti to korizmeno vrijeme povoljno za obraćenje, i to slijedeći primjer Marije koja je, pred veličinom božanskoga milosrđa koje joj je besplatno darovano, prva prepoznala vlastitu malenost, priznajući se poniznom službenicom Gospodnjom – stoji na kraju Papine korizmene poruke.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.