Vjera Papa govori Papa na ekumenskoj večernjoj: Moliti oprost za podjele među kršćanima
Papa govori Vjera

Papa na ekumenskoj večernjoj: Moliti oprost za podjele među kršćanima

Moliti oprost za podjele među kršćanima koje čine „otvorenu ranu na Kristovom tijelu“ i moliti oprost za neevanđeosko ponašanje kršćana jednih prema drugima – dva su poticaja Svetoga Oca sa sinoćnje ekumenske večernje, u Bazilici sv. Pavla, na blagdan obraćenja Apostola narodâ, kojom je zaključena molitvena osmina za jedinstvo kršćana.

Papa je naglasio kako ne možemo dopustiti da prošle pogreške odrede sadašnje odnose. Božje milosrđe – istaknuo je – može obnoviti naše odnose. Na svečanosti su bili pravoslavci, anglikanci te predstavnici drugih kršćanskih zajednica, koji su s Papom prošli kroz Sveta vrata.

Ponad razlika koje nas razdvajaju, prepoznajemo s radošću da u početku kršćanskoga života uvijek leži poziv čiji je autor sam Bog. Možemo napredovati na putu prema punom i vidljivom zajedništvu među kršćanima samo kad se jedni drugima približimo, ali iznad svega u mjeri u kojoj se obratimo Gospodinu. Obratiti se znači dopustiti da Gospodin djeluje u nama. Zbog toga – kazao je Papa – kad kršćani različitih Crkvi zajedno slušaju Božju riječ i pokušavaju je provesti, stvarno čine važne korake prema jedinstvu.

Ne ujedinjuje nas samo poziv – nastavio je Sveti Otac – nego i isto poslanje: naviještati svima Božja čudesna djela. Dok smo na putu prema punome zajedništvu, možemo razviti različite oblike suradnje u širenju evanđelja. Hodajući i radeći zajedno, imamo na umu da smo već ujedinjeni u imenu Gospodnjem. Jedinstvo se stvara u hodu – napomenuo je papa Franjo.

Ne može biti napredovanja u jedinstvu kršćana bez potpunog predanja Očevu milosrđu – kazao je i potaknuo na traženje oprosta za podjele među kršćanima: Kao rimski biskup i pastir Katoličke Crkve, želim zazvati milosrđe i oprost zbog neevanđeoskog ponašanja katolika prema kršćanima drugih Crkvi. Istovremeno, pozivam braću i sestre katolike da oproste ako su im – danas ili u prošlosti – drugi kršćani učinili zlo – rekao je Sveti Otac.

Jedinstvo je dar Očeva milosrđa – ustvrdio je, podsjećajući na svjedočanstvo mnoštva kršćanskih mučenika, kako jučer, tako i danas. Bogu upravljamo našu poniznu molitvu – rekao je na koncu papa Franjo – podržani njihovim primjerom – primjerom ekumenizma krvi – i ohrabreni njihovim zagovorom.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.