Vjera Papa govori Papa Franjo: Svećenici imaju biti jednostavni i milosrdni
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Svećenici imaju biti jednostavni i milosrdni

Svećenici imaju biti jednostavni, izbjegavati svaki oblik dvoličnosti, i ne tražiti vlastiti interes – neki su od savjeta koje je papa Franjo dao članovima Papinske bogoslovije pokrajine Lombardije, koje je primio povodom 50. obljetnice otvaranja njezina novog sjedišta, koje je 11. studenog 1965. godine blagoslovio blaženi Pavao Šesti. Bogosloviju, čiji je puni naziv Papinska lombardska bogoslovija svetih Ambrozija i Karla u Gradu, i koja prima biskupijske svećenike poslane u Rim na studij, pohađao je i blaženi Miroslav Bulešić. Dodajmo da su u prigodi njegove beatifikacije brojni članovi bogoslovije, zajedno s rektorom i duhovnikom, bili nazočni na misi u Puli, 28. rujna 2013. godine. Bogoslovija je povjerena skrbi Biskupske konferencije talijanske pokrajine Lombardije.

Budite svećenici prema Božjem srcu, a ne u skladu s osobnim željama ili trenutnoj modi, nego onako kako to traži naviještanje Evanđelja – potaknuo je papa Franjo te podsjetio da je tu ustanovu prije 50 godina blagoslovio blaženi Pavao VI., i to u duhu Drugoga vatikanskog sabora koji je potaknuo Crkvu da „naviješta Evanđelje na nov način“. Za dobru je pripravu potreban temeljit rad, ali još više svakodnevno unutarnje obraćenje – napomenuo je Papa te kao primjer dao svetoga Karla Boromejskog, čiji je život, kako je govorio isusovac de Certeau, bio poput stalnoga kretanja u obraćenju, usmjerenoga na razmatranje Pastirova lika.

Govoreći potom o napastima koje svećenici trebaju odbiti, Sveti je Otac posebno istaknuo kušnju ‘normalnosti’ pastira kojemu je dostatan ‘normalan’ život. Svećenik se tada počinje zadovoljavati ponekom ljubaznošću, ocjenjuje službu na temelju svojih uspjeha, i opušta se u traženju onoga što voli, postajući mlak i bez istinskoga zanimanja za druge. Za nas je ‘normalnost’ pastoralna svetost, dar života. Ako neki svećenik odluči biti samo normalna osoba, bit će osrednji, ili još i gori, svećenik – istaknuo je Papa te dodao da je sveti Karlo želio pastire koji su Božji službenici i očevi ljudima, posebice siromašnima.

Papa Franjo je upozorio nazočne da riječi života može naviještati samo onaj tko od svojega života učini stalni dijalog s Božjom Riječi, odnosno – kako je rekao – s Bogom koji govori. Ovih vam je godina povjereno poslanje da vježbate taj dijalog života, – kazao je – jer poznavanje različitih disciplina koje studirate nije samo po sebi cilj, nego ga valja konkretizirati u molitvenom razgovoru i u stvarnom susretu s ljudima.

Nije dobro formirati se poput – kako se izrazio Sveti Otac – nepropusnih pregrada; molitva, kultura i pastoral važni su dijelovi jedne građevine; moraju stoga uvijek biti čvrsto povezani kako bi se uzajamno podupirali, imaju biti dobro međusobno učvršćeni, kako bi današnji i budući svećenici bili duhovni ljudi i milosrdni pastiri, koji su u nutrini sjedinjeni Gospodinovom ljubavlju. Osim toga, imaju biti sposobni širiti radost Evanđelja u jednostavnosti života – istaknuo je Papa.

Čini se da je evangelizacija danas pozvana ponovno proći upravo putom jednostavnosti – primijetio je potom Sveti Otac te dodao da je potrebna jednostavnost života koja izbjegava svaki oblik dvoličnosti i mondenosti, kojoj je dostatno istinsko zajedništvo s Gospodinom i s braćom; potrebna je jednostavnost izražavanja; ne propovjednici zamršenih nauka, nego navjestitelji Krista, koji je umro i uskrsnuo za nas.

Sveti Otac je na kraju istaknuo da su onomu tko želi biti dobar svećenik, potrebni kontakt i blizina s biskupom. Svećenik koji nema stalni odnos sa svojim biskupom, polako se izdvaja iz biskupijskoga tijela, a njegova se plodnost smanjuje, upravo zbog toga što nema dijaloga s Ocem biskupije – upozorio je Papa te na kraju potaknuo sjemeništarce da njeguju ljepotu prijateljstva i umjetnost uspostavljanja odnosa, kako bi uspostavili svećeničko bratstvo jače od različitosti.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.