Karmel Iz života Karmelskog Reda Izvješće s. Marijane od Kraljice Karmela OCDS o danu škole i sjemeništa “Paulinum” u Subotici
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Izvješće s. Marijane od Kraljice Karmela OCDS o danu škole i sjemeništa “Paulinum” u Subotici

VJERA, NADA I LJUBAV  S MLADOŠĆU POBJEĐUJU 

Dan Paulinuma 25. siječanj 2016.g.

Danas na blagdan Obraćenja svetog apostola Pavla, 25. Siječnja 2016, obilježen je dan škole i sjemeništa “Paulinum“ u Subotici. Slavlje je započelo svečanom Euharistijom u 10 sati. Sv. Misu je predslavio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar uz učešće segedinskog biskupa Kiš Rigo Laslo. Suslavitelji euharistijskog slavlja su bili dr. Ivan Penzeš, biskup subotičke biskupije, mons. vlč. Marko Forgić i msgr. Joszef Mioch, upravitelj škole i sjemeništa “Paulinum”.

U propovijedi na hrvatskom jeziku nadbiskup monsr. Stanislav Hočevar je obraćajući se prisutnim vjernicima, posebno učenicima Paulinuma, istakao da je baš danas poslednji dan molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Iskreno se zahvalio na pozivu oca rektora i istakao da je vrlo sretan i zahvalan Gospodu da može sa prisutnima slaviti ovaj  predivni dan Pozdravio je od srca sve prisutne ali da  je njegovo srce na poseban način uz mladež Paulinuma i da kroz ove mlade ljude ovakve pedagoške   institucije treba da dodju do izražaja. Naglasio je da svaki život ima poziv i da je  dovoljno je da se rodimo,  a posebno mi koji smo primili dar vjere. Svi mi smo stvoreni na priliku Božju. Poput Bogorodice dao nam je pamćenje u srcu i razum, koji je veličanstveno svjetlo koje prosvetljuje tamu. Mi smo pozvani da naše svjetlo bude veće da bismo postigli  ciljeve. S poniznošću trebamo biti stalno u dijalogu sa Bogom i božanskom rječi i neka nam svima sveti Pavle svojim zagovorom pomogne.

Propovjed na madjarskom jeziku je govorio  segedinski biskup Kiš Rigo Laslo.

Euharistijsko slavlje popraćemo je pjesmom zbora Paulinuma, a na flauti su svirali sjemeništarci Mihaly Oroš i Danijel Hatnadj, dok na orguljama cjelu sv. Misu je pratio vlč. Dragan  Muharem.

Među mnogim uzvanicima bili su generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša, konzul Republike Madjarske u Subotici dr. Janoš Babić, predstavnici  Ministarstva vera  Marko Nikolić i Gabriel Gavral, Blaško Stantić predstvnik školstva, predsednik Skupštine Vojvodine Pastor Ištvan, Maglai Jeno gradonačelnik ( i veliki  dobročinitelj ) Subotice … Slavlje  su  upotpunili su i direktori subotičkih srednjih škola, profesori škole, roditelji  učenika  i mnogobrojni vjernici i dobročinitelji.

Nakon sv. mise pripravljen je kratak program koji su izveli učenici Paulinuma.                                                             

Na kraju sv. Mise rektor  mons. Josip Mioč se zahvalio  svima prisutnima, osobito nadbiskupu Stanislavu Hočevaru kome  je čestitao na malom jubileju  15 godina kako je naš metropolit i nadbiskup i izrazio iskrene čestitke prigodom 70.rodjendana, te zahvalio na dolasku segedinskom  biskupu Kiš Rigo Laslu  kao i svim suslaviteljima sv. Euharistije a svim sjemeništarcima izrazio iskrene čestitke za Njihov  dan – dan Paulinuma.

Na kraju misničkog slavlja, slavlje se nastavilo u Paulinskoj blagovaonici uz prigodan agape.

                                                                        s. Marijana  od Kraljice Karmela OCDS Sombor

0d222f36-b6d3-43e7-be35-18ff9e4b52d9 07ab219c-14ef-48fd-b8e2-2fe638a184cf 97c2e5f9-6eab-4da2-bfe1-fdaae569a8c9 ce788d3c-6293-48fb-a6dd-5eba90b3ebb5 e24e88f3-7b77-4e6b-a115-9d07ae418e08

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.