Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI: “Uskrsli Krist – nada za sve!”
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI: “Uskrsli Krist – nada za sve!”

Draga braćo i sestre!

Današnja nedjelja pada u vrijeme Tjedna molitve za jedinstvo kršćana, koji se, kao što je poznato, obilježava svake godine, na našoj hemisferi, između 18. i 25. siječnja. Za 2007. godinu tema je izričaj preuzet iz Evanđelja po Marku, a govori o zadivljenosti ljudi zbog Isusova ozdravljenja gluhonijemog: “Gluhima daje čuti, nijemima govoriti” (Mk 7,37). Namjera mi je opširnije protumačiti tu biblijsku temu 25. siječnja, o liturgijskom blagdanu Obraćenja svetoga Pavla, kad ću, prigodom zaključenja Tjedna molitve u 17.30 sati predvoditi slavlje večernje u bazilici Sv. Pavla izvan zidina. Očekujem vas u velikom broju na tom liturgijskom susretu, jer do jedinstva se dolazi ponajprije moleći, a što je molitva više zajednička, draža je i Gospodinu.

Ove godine inicijalni nacrt za Tjedan molitve, koji je potom prilagodio mješoviti međunarodni odbor, pripremili su vjernici iz Umlazija, u Južnoj Africi, vrlo siromašnog grada, gdje je AIDS poprimio razmjere pandemije i gdje ima vrlo malo ljudske nade. No, uskrsli Krist nada je za sve. To je posebice za kršćane. Baštinici podjela koje su se dogodile u prošlim vremenima, oni su htjeli ovom prilikom odaslati poziv: Krist može sve, on “gluhima daje čuti, nijemima govoriti” (Mk 7,37). On je, zapravo, sposoban uliti u kršćane goruću želju da slušaju drugoga, da komuniciraju s drugim i da skupa s drugim progovore govorom međusobne ljubavi.

Tjedan molitve za jedinstvo kršćana podsjeća nas tako da je ekumenizam duboka dijaloška nada, da je to međusobno slušanje i govorenje, bolje međusobno poznavanje; to je zadatak koji svi mogu izvršiti, osobito kad je riječ o duhovnom ekumenizmu, utemeljenu na molitvi i podijeli iskustava koje je za sada među kršćanima moguće. Želja mi je da žudnja za jedinstvom, prevedena u molitvu i bratsku suradnju u olakšanju ljudskih patnja, bude još raširenija na razini župa i crkvenih pokreta te među redovničkim ustanovama. Koristim ovu priliku da zahvalim Ekumenskom vijeću rimskoga vikarijata i župnicima ovoga grada koji ohrabruju vjernike da obilježavaju ovaj Tjedan. Općenito, zahvalan sam svima, u svim dijelovima svijeta, koji ustrajno mole i djeluju u službi jedinstva. Marija, Majka Crkve, neka pomogne svim vjernicima da dozvole Kristu da ih iznutra otvori za međusobnu komunikaciju u ljubavi i istini, kako bi postali u Njemu jedno srce i jedna duša (usp. Dj 4,32).

Izvor: vatican.va

Foto: Benedetto XVI -FB

Uredio: Nikola Knezi

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.