Vjera Papa govori Papa Franjo: Zavist ubija. Čuvajte se ljubomornog ogovaranja
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Zavist ubija. Čuvajte se ljubomornog ogovaranja

Papa Franjo slavio je jutros misu u Domu sv. Marte, na spomendan sv. Agneze, djevice i mučenice, a u homiliji je govorio o ljubomori i zavisti. Neka nas Gospodin očuva – poželio je Papa – od tih ružnih grijeha, koji postoje i u našim kršćanskim zajednicama i koji koriste jezik kako bi ubili druge.

Prvo liturgijsko čitanje govori o ljubomori koju je Saul osjećao prema Davidu. Nakon pobjede nad Filistejcima, žene su pjevale: „Pobi Saul svoje tisuće, David na desetke tisuća”. Od toga je dana Saul počeo sumnjičavo gledati na Davida, pomišljajući kako bi ga mogao izdati i ubiti. Njegov sin ga od toga odvraća, ali se on ipak vraća na svoje zle naume. Ljubomora – istaknuo je Papa – je bolest koja se vraća i vodi zavisti.

Ružna je stvar zavist. To je stav, grijeh koji je ružan. A ljubomora ili zavist – objasnio je Papa – raste u srcu poput korova: raste, ali ne daje da rastu dobre biljke. Boli ju sve što ju zasjenjuje. Nema mira! To je izmučeno, ružno srce. Vodi umorstvu, smrti. Sveto Pismo to jasno kaže: Zbog zavisti đavla je u svijet ušla smrt.

Zavist ubija – naglasio je Sveti Otac – i ne podnosi da bi bilo tko drugi imao nešto što ja nemam. Srce zavidnika ili ljubomorne osobe uvijek pati. To je patnja koja priželjkuje smrt drugih. Koliko puta – upitao je – u našim zajednicama ne trebamo puno tražiti kako bismo to vidjeli: ljubomora koja ubija jezikom. Netko zavidi i počinje ogovarati, a ogovaranje ubija – kazao je papa Franjo.

Razmišljajući i razmatrajući nad ovim odlomkom Pisma – rekao je – pozivam sve da pretraže svoje srce i vide ima li u njemu štogod ljubomore ili zavisti, koja uvijek vodi u smrt i ne čini sretnima. Ta bolest uvijek vodi tome da na dobro drugoga gledamo kao da je protiv nas. To je ružan grijeh i početak mnogih zločina – primijetio je Papa i potaknuo: Molimo Gospodina da nam udjeli milost da ne otvorimo srce ljubomori, da ga ne otvorimo zavisti, jer one uvijek vode u smrt.

Zavist je – prema tumačenju Pilata, koji je bio vrlo pametan, ali kukavica – dovela do Isusove smrti, jer je uvidio da su ga glavari svećenički i pismoznanci predali iz zavisti. Bila je, prema Papinim riječima, instrument njegove smrti. Zbog toga je potaknuo da od Gospodina molimo milost da nikada iz zavisti ne predamo u smrt brata ili sestru iz župe, zajednice ili susjedstva: svatko ima svoje grijehe, svatko ima svoje kreposti. Pazite dobro da ne ubijete zavisnim ili ljubomornim ogovaranjem – rekao je na kraju Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.