Vjera Papa govori Prava ljubav dolazi od Boga
Papa govori Vjera

Prava ljubav dolazi od Boga

Ne dolazi sva ljubav od Boga, ali Bog je „prava ljubav“ – istaknuo je Sveti Otac u propovijed na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je ponovio da Bog uvijek prvi ljubi, te da nije važno koliki smo grješnici.

O Božjoj i ljudskoj ljubavi govorio je Papa osvrćući se na ulomak iz Prve poslanice svetoga Ivana apostola. Sveti je Ivan satkao dugo razmišljanje o dvije glavne vjerske zapovijedi: ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu. Ljubav je po sebi lijepa, a ipak iskrena se ljubav snaži i raste u sebedarju – rekao je Papa.

Riječ ‘ljubav’ često je u uporabi, premda se ne zna uvijek što ona znači. Koji put mislimo na ljubav izraženu u sapunicama, ili na zanosnu ljubav prema nekoj osobi, koja se postupno gasi. Odakle dolazi prava ljubav? „Tko god ljubi od Boga je rođen, jer Bog je ljubav“. Ivan ne veli: „Svaka je ljubav Bog“, već „Bog je ljubav“ – primijetio je Sveti Otac.

Ivan ističe jedno obilježje Božje ljubavi: „ona prva ljubi“. Potvrdu toga nalazimo u evanđeoskom odlomku koji govori o umnažanju kruhova. Isus gleda mnoštvo naroda i sažali se. Ljubav koju Isus osjeća prema osobama koje ga okružuju, potiče ga „da s narodom trpi, da se uključi u život naroda“. Božju ljubav, kojoj nikad ne prethodi čovječja ljubav, potvrđuje tisuće primjera, od Zakeja, do Natanaela i izgubljenoga sina – kazao je Papa.

Kad u srcu nešto osjećamo i od Boga želimo tražiti oprost, On nas već čeka da nam oprosti. Dobro je da znamo u ovoj Godini milosrđa da nas Bog uvijek čeka. Zašto? Čeka nas da nas zagrli, da nam kaže: „Sine ili kćeri, ljubim te“. Dopustio sam da zbog tebe razapnu moga Sina; to je cijena moje ljubavi. To je dar ljubavi – rekao je Papa.

Bog me čeka, želi da otvorim vrata svoga srca: uvijek valja osjećati tu sigurnost. Ako bi se pak kod nekoga pojavila sumnja da je dostojan Božje ljubavi, bolje je, jer Bog te čeka takvog kakav jesi. Valja ići Gospodinu i reći mu: „Ti znaš da te ljubim; ili ako se ne osjećam da mu kažem: Ti znaš Gospodine da te želim ljubiti, ali sam veliki grješnik, grješnica. On će učiniti isto što je učinio s izgubljenim sinom, koji je sav novac potrošio na užitke. Neće dopustiti da završiš svoj govor, nego će te ušutkati zagrljajem svoje ljubavi – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.