Vjera Papa govori Prava ljubav dolazi od Boga
Papa govori Vjera

Prava ljubav dolazi od Boga

Ne dolazi sva ljubav od Boga, ali Bog je „prava ljubav“ – istaknuo je Sveti Otac u propovijed na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je ponovio da Bog uvijek prvi ljubi, te da nije važno koliki smo grješnici.

O Božjoj i ljudskoj ljubavi govorio je Papa osvrćući se na ulomak iz Prve poslanice svetoga Ivana apostola. Sveti je Ivan satkao dugo razmišljanje o dvije glavne vjerske zapovijedi: ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu. Ljubav je po sebi lijepa, a ipak iskrena se ljubav snaži i raste u sebedarju – rekao je Papa.

Riječ ‘ljubav’ često je u uporabi, premda se ne zna uvijek što ona znači. Koji put mislimo na ljubav izraženu u sapunicama, ili na zanosnu ljubav prema nekoj osobi, koja se postupno gasi. Odakle dolazi prava ljubav? „Tko god ljubi od Boga je rođen, jer Bog je ljubav“. Ivan ne veli: „Svaka je ljubav Bog“, već „Bog je ljubav“ – primijetio je Sveti Otac.

Ivan ističe jedno obilježje Božje ljubavi: „ona prva ljubi“. Potvrdu toga nalazimo u evanđeoskom odlomku koji govori o umnažanju kruhova. Isus gleda mnoštvo naroda i sažali se. Ljubav koju Isus osjeća prema osobama koje ga okružuju, potiče ga „da s narodom trpi, da se uključi u život naroda“. Božju ljubav, kojoj nikad ne prethodi čovječja ljubav, potvrđuje tisuće primjera, od Zakeja, do Natanaela i izgubljenoga sina – kazao je Papa.

Kad u srcu nešto osjećamo i od Boga želimo tražiti oprost, On nas već čeka da nam oprosti. Dobro je da znamo u ovoj Godini milosrđa da nas Bog uvijek čeka. Zašto? Čeka nas da nas zagrli, da nam kaže: „Sine ili kćeri, ljubim te“. Dopustio sam da zbog tebe razapnu moga Sina; to je cijena moje ljubavi. To je dar ljubavi – rekao je Papa.

Bog me čeka, želi da otvorim vrata svoga srca: uvijek valja osjećati tu sigurnost. Ako bi se pak kod nekoga pojavila sumnja da je dostojan Božje ljubavi, bolje je, jer Bog te čeka takvog kakav jesi. Valja ići Gospodinu i reći mu: „Ti znaš da te ljubim; ili ako se ne osjećam da mu kažem: Ti znaš Gospodine da te želim ljubiti, ali sam veliki grješnik, grješnica. On će učiniti isto što je učinio s izgubljenim sinom, koji je sav novac potrošio na užitke. Neće dopustiti da završiš svoj govor, nego će te ušutkati zagrljajem svoje ljubavi – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.