Vjera Papa govori Papa: Crkva svijetli Kristovim svjetlom
Papa govori Vjera

Papa: Crkva svijetli Kristovim svjetlom

Crkva ne svijetli svojim svjetlom, već je u službi Kristova svjetla: treba učiniti da ono zablista kako bi se vidjela Božja želja koju svatko u sebi nosi – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na današnjoj svetoj misi svetkovine Bogojavljenja, koju je predvodio u bazilici svetog Petra.

Riječi proroka Izaije, upućene svetom gradu Jeruzalemu, i nas pozivaju da ustanemo, da izađemo iz svojih zatvora, da izađemo iz sebe, i da spoznamo sjaj svjetla koje osvjetljava naš život: „ustani, zaodjeni se svjetlom, jer svjetlost tvoja dolazi, nad tobom blista slava Jahvina (60,1). Tvoje svjetlo je slava Gospodnja.

Crkva se ne treba umišljati da svijetli vlastitim svjetlom. To je sveti Ambrozije vrlo lijepo objasnio, uspoređujući mjesec i Crkvu. Crkva je zaista poput mjeseca (…) ne blista vlastitim svjetlom, već Kristovim. Svoje svjetlo prima od Sunca pravednosti, tako da može reći: „Ne živim više ja, već Krist živi u meni“ (Hexameron, IV, 8,32). Krist je istinsko svjetlo koje osvjetljava: a ako je Crkva usidrena u Kristu, ako se prepušta da ju On osvjetljava, onda će moći osvjetljavati život osoba i narodâ (…) – kazao je Papa.

Potrebno nam je svjetlo koje dolazi s visine da možemo dosljedno odgovoriti na primljeni poziv. Naviještanje Kristova evanđelje nije jedan od mogućih odabira, nije ni zanimanje. Misionarska bit Crkve nije prozelitizam nego očitovanje vlastite naravi, znači svijetliti Božjim svjetlom. To je crkvena služba. Drugoga puta nema. Crkva je pozvana širiti Kristovo svjetlo, to je njezina dužnost. Koliko osoba očekuje od nas da širimo Kristovo svjetlo, jer im je Krist potreban, jer žele upoznati Očevo lice – istaknuo je papa Franjo.

Kraljevi su, o kojima govori Matejevo evanđelje, živo svjedočanstvo da je posvuda prisutno sjeme istine, jer je dar Stvoritelja koji zove sve ljude da ga spoznaju kao dobra i vjerna Oca. Mudraci predstavljaju sve narode na zemlji koji dolaze u Očevu kuću. Pred Isusom više nema podjela na rase, jezike i kulture: ljudski rod u Djetetu Isusu nalazi svoje jedinstvo – istaknuo je Sveti Otac.

Zadaća je Crkve spoznati i učiniti da se očituje Božja želja koju svatko u sebi nosi, to je njezina služba. Poput Mudraca, mnoge osobe, i u naše vrijeme, žive „nemirna srca“ koje ne nalazi jasne odgovore na svoje upite; nemir Duha Svetoga uznemiruje naša srca. I ona traže zvijezdu koja pokazuje put prema Betlehemu – primijetio je Papa

Koliko je na nebu bilo zvijezda! A ipak, Mudraci su slijedili posebnu, novu koja je svijetlila jače od drugih. Dugo su ispitivali veliku knjigu neba tražeći odgovor na svoje upite – imali su nemirno srce – i konačno se pojavilo svjetlo koje ih je promijenilo. Zaboravili su na svakodnevne interese i odmah krenuli na put. Poslušali su unutarnji glas koji ih je nukao da slijede svjetlo – bio je to glas Duha Svetoga, koji djeluje u svim osobama – a svjetlo ih je vodilo dok nisu u siromašnoj betlehemskoj kući našli Judejskoga kralja – kazao je Papa.

Ovo je i za nas pouka. Dobro bi nam bilo ako bismo danas ponovili upit mudraca : „Gdje je novorođeni kralj židovski? Vidjeli smo,naime, gdje izlazi njegova zvijezda i dođosmo mu se pokloniti“ (Mt 2,2). Trudimo se i mi, naročito u naše vrijeme, da otkrijemo Božje znakove i da shvatimo njegovu volju. I mi smo dakle pozvani u Betlehem da nađemo Dijete i njegovu majku – ustvrdio je Papa dodajući:

Kada dođemo pred njega, svim se srcem poklonimo i dajmo mu svoje darove: svoju slobodu, svoju umnost i svoju ljubav. U licu toga Djeteta krije se istinska mudrost. A u tomu je, u betlehemskoj jednostavnosti, sažetak života Crkve. Tu je izvor svjetla, koje sebi privlači svaku osobu u svijetu, a na put svjetla usmjerava hod narodâ – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.