Vjera Papa govori Papa: Nagovor prije Anđeoskoga pozdravljenja 6. siječnja 2016. god.
Papa govori Vjera

Papa: Nagovor prije Anđeoskoga pozdravljenja 6. siječnja 2016. god.

Iskustvo Triju mudraca nas uči da se ne zadovoljimo osrednjošću, nego da gledamo nebo kako bismo poput njih otkrili i slijedili Isusovo svjetlo. Tom je mišlju papa Franjo pozdravio mnoštvo okupljeno na Trgu svetoga Petra, u prigodi podnevnoga nagovora na svetkovinu Bogojavljenja, odnosno Sveta Tri kralja, koji je održao nakon mise slavljene u bazilici Svetoga Petra.

Bogojavljenje je pitanje pozornosti prema nebu. Dostatno je pročitati Evanđelje, priču o pastirima i priču o trima mudracima. Riječ je o vrlo različitim skupinama – jedni su ugledni i biranoga obrazovanja, dok su drugi ponizni i često podcijenjeni ljudi – ali svi su sposobni podići pogled, vidjeti ono svjetlo, krenuti na put kako bi ga slijedili, i pritom im nije važno treba li ići samo nekoliko metara ili je riječ o dugom putu.

Pouka je to koju je Papa izvukao iz liturgije na svetkovinu Bogojavljenja, i dao ju u podnevnom nagovoru, nastavljajući misli koje je prije toga rekao na misi. Ono što povezuje pastire i mudrace jest nebo – istaknuo je Sveti Otac. Pastiri su iz Betlehema odmah pohitali vidjeti Isusa, ne zbog toga što bi bili posebno dobri, nego zato što su noću bdjeli i, podižući oči prema nebu, vidjeli su znak, poslušali njegovu poruku i slijedili ga.

Tako su i mudraci promatrali nebo, vidjeli jednu novu zvijezdu, protumačili taj znak i krenuli izdaleka na put. Pastiri i mudraci nas uče da je, kako bismo susreli Isusa, potrebno znati podići pogled prema nebu, ne biti okrenuti samo sebi, svojem egoizmu, nego valja imati srce i um otvorene Božjemu obzoru – napomenuo je Papa.

Crkva je oduvijek u Bogojavljenja osjećala dah univerzalnosti, a u mudracima vidjela sliku cijeloga ljudskog roda – podsjetio je papa Franjo te dodao – Slaveći Bogojavljenje gotovo kao da želi svakog muškarca i svaku ženu na ovom svijetu smjerno voditi prema Djetetu koje je rođeno poradi spasenja svakog čovjeka. Krist je tek rođen – dodao je Papa – još ne zna govoriti, ali svi narodi, koje predstavljaju mudraci, mogu ga susresti, prepoznati i pokloniti mu se.

Iskustvo mudraca nas potiče da se ne zadovoljimo osrednjošću, da ne ‘životarimo’, nego da tražimo smisao stvari, da zanosno   istražujemo veliko otajstvo života. I uči nas da se ne sablažnjavamo pred malenošću i siromaštvom, nego da prepoznajemo veličanstvenost u poniznosti, i da se pred njom znamo pokloniti – istaknuo je papa Franjo.

U pozdravima nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, prve su Papine misli bile upravljene brojnim Istočnim Crkvama, za koje je 6. siječnja dan uoči velike svetkovine. Danas izražavamo svoju duhovnu blizinu braći i sestrama kršćanskoga Istoka, katolicima i pravoslavnima, od kojih mnogi sutra slave Gospodinovo rođenje. Upućujemo im svoje želje za mirom i dobrom – kazao je Papa te potaknuo nazočne vjernike da ih pozdrave pljeskom.

Podsjetivši na kraju da se na Bogojavljenje obilježava Svjetski dan Svetoga djetinjstva, Papa je istaknuo da je to slavlje djece koja svojim molitvama i žrtvovanjem pomažu svojim vršnjacima koji su u potrebi, čineći se misionarima i svjedocima bratstva i solidarnosti. Potom je, među ostalim, posebno zahvalio Manjoj braći franjevačkoga reda i Talijanskom nacionalnom savezu za prijevoz bolesnika u Lourdes i međunarodna svetišta (UNITALSI), koji su pred gradskom općinom u Rimu pripremili žive jaslice uključujući osobe s invaliditetom.

Zajedno s papom Franjom, na Trgu je svetoga Petra molila i skupina hrvatskih hodočasnika, koji su posjetili naše uredništvo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.