Vjera Papa govori Od 6. siječnja Papine molitvene nakane u video-porukama
Papa govori Vjera

Od 6. siječnja Papine molitvene nakane u video-porukama

Od ovoga mjeseca siječnja papa Franjo će tradicionalne mjesečne molitvene nakane izraziti u video-poruci. Riječ je o novom pothvatu Apostolata molitve koji će započeti 6. siječnja.

Apostolat molitve je Papina međunarodna mreža za molitvu; mreža molitve u službi izazovâ koji se nalaze pred ljudskim rodom i poslanjem Crkve, jer upravo su to Papine mjesečne molitvene nakane, koje nam pomažu da bolje upoznamo velike izazove današnjega svijeta – kazao je u razgovoru za našu radijsku postaju isusovac pater Frederic Fornos, međunarodni voditelj Apostolata molitve, osvrćući se na tu inicijativu.

Riječ je o izazovima koji nam pomažu da budemo mnogo više uključeni u ovaj svijet, i to – kako je rekao papa Franjo u prigodi Svjetskoga dana mira – u duhu solidarnosti, milosrđa i suosjećanja prema našem svijetu – napomenuo je p. Fornos te podsjetio na korizmenu poruku pape Franje, u kojoj je istaknuo da smo zasićeni uznemirujućim vijestima i slikama koje govore o ljudskom trpljenju, a istodobno osjećamo da nismo sposobni intervenirati.

Osvrnuvši se na tu novu inicijativu u koju je Papa osobno uključen, međunarodni voditelj Apostolata molitve je kazao da će svaka video-poruka biti na deset jezika, kako bi se svim ljudima, ne samo katolicima, nego svakomu tko želi moliti i pokrenuti se, pomoglo moliti zajedno s papom Franjom. U poruci će govoriti osobno Papa i pomoći nam moliti zajedno s njim za izazove koji su pred nama – napomenuo je p. Fornos te dodao da nam za ovaj mjesec siječanj papa Franjo predlaže moliti i uključiti se u međureligijski dijalog, jer vjeruje da je za mir u svijetu danas doista važno poštovanje drugoga. Traži da se moli da iskreni dijalog između muškaraca i ženâ različitih religija donese plodove mira i pravednosti.

Papa u video-porukama govori španjolski, a prijevod će na druge jezike biti napisan u titlovima. Željeli smo da govori na svojem jeziku, jeziku srca i molitve, na jeziku njegove bliskosti s Gospodinom – rekao je p. Fornos, te na novinarovo pitanje koju poruku Sveti Otac želi dati tim pothvatom, kazao da nam tim snimljenim porukama želi pomoći da otvorimo svoje srce za druge, i za velike izazove čovječanstva.

Nije tu riječ o općim stvarima, – dodao je – nego o muškarcima, ženama, obiteljima, djeci. A to nam pomaže da se uključimo u te izazove svojom molitvom i djelovanjem, kako bi naš svijet mogao biti svijet veće solidarnosti i suosjećanja, i kako bismo na taj način pobijedili ravnodušje – istaknuo je p. Fornos.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.