Vjera Papa govori Od 6. siječnja Papine molitvene nakane u video-porukama
Papa govori Vjera

Od 6. siječnja Papine molitvene nakane u video-porukama

Od ovoga mjeseca siječnja papa Franjo će tradicionalne mjesečne molitvene nakane izraziti u video-poruci. Riječ je o novom pothvatu Apostolata molitve koji će započeti 6. siječnja.

Apostolat molitve je Papina međunarodna mreža za molitvu; mreža molitve u službi izazovâ koji se nalaze pred ljudskim rodom i poslanjem Crkve, jer upravo su to Papine mjesečne molitvene nakane, koje nam pomažu da bolje upoznamo velike izazove današnjega svijeta – kazao je u razgovoru za našu radijsku postaju isusovac pater Frederic Fornos, međunarodni voditelj Apostolata molitve, osvrćući se na tu inicijativu.

Riječ je o izazovima koji nam pomažu da budemo mnogo više uključeni u ovaj svijet, i to – kako je rekao papa Franjo u prigodi Svjetskoga dana mira – u duhu solidarnosti, milosrđa i suosjećanja prema našem svijetu – napomenuo je p. Fornos te podsjetio na korizmenu poruku pape Franje, u kojoj je istaknuo da smo zasićeni uznemirujućim vijestima i slikama koje govore o ljudskom trpljenju, a istodobno osjećamo da nismo sposobni intervenirati.

Osvrnuvši se na tu novu inicijativu u koju je Papa osobno uključen, međunarodni voditelj Apostolata molitve je kazao da će svaka video-poruka biti na deset jezika, kako bi se svim ljudima, ne samo katolicima, nego svakomu tko želi moliti i pokrenuti se, pomoglo moliti zajedno s papom Franjom. U poruci će govoriti osobno Papa i pomoći nam moliti zajedno s njim za izazove koji su pred nama – napomenuo je p. Fornos te dodao da nam za ovaj mjesec siječanj papa Franjo predlaže moliti i uključiti se u međureligijski dijalog, jer vjeruje da je za mir u svijetu danas doista važno poštovanje drugoga. Traži da se moli da iskreni dijalog između muškaraca i ženâ različitih religija donese plodove mira i pravednosti.

Papa u video-porukama govori španjolski, a prijevod će na druge jezike biti napisan u titlovima. Željeli smo da govori na svojem jeziku, jeziku srca i molitve, na jeziku njegove bliskosti s Gospodinom – rekao je p. Fornos, te na novinarovo pitanje koju poruku Sveti Otac želi dati tim pothvatom, kazao da nam tim snimljenim porukama želi pomoći da otvorimo svoje srce za druge, i za velike izazove čovječanstva.

Nije tu riječ o općim stvarima, – dodao je – nego o muškarcima, ženama, obiteljima, djeci. A to nam pomaže da se uključimo u te izazove svojom molitvom i djelovanjem, kako bi naš svijet mogao biti svijet veće solidarnosti i suosjećanja, i kako bismo na taj način pobijedili ravnodušje – istaknuo je p. Fornos.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.