Vjera Crkva Himna jubileja 800 godina Reda propovjednika – Dominikova baklja osam stoljeća gori
Crkva Vjera

Himna jubileja 800 godina Reda propovjednika – Dominikova baklja osam stoljeća gori

Pogledajte i poslušajte ovaj video spot – Himnu jubileja 800 godina Reda propovjednika „Laudare, benedicere, praedicare“, koji zorno prikazuje dominikanski red, koji je priznat na današnji dan prije jubilarnih 800 godina!

http://https://sites/svjetlo-vjere.com/files.youtube.com/watch?v=gUGqqGDPJ5c

Glazba i tekst: Giuseppe Pietro V. Arsciwals, OP
Hrvatska verzija teksta: Srećko Koralija OP
Glazbeni producent: Toni Eterović

Red propovjednika započeo je proslavu velikog jubileja 800 godina osnutka.

– Danas gledamo na tu prošlost sa zahvalnošću. Gledamo posebice u osnivača Reda sv. Dominika, njegove nasljednike, prvu braću i sestre, prve zajednice kako bismo u njima otkrili iskru nadahnuća, ideale, projekte, nosive vrijednosti – riječi su provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Ante Gavrića objavljene na službenom portalu dominikanci.hr.

Provincijal je napisao kako je zahvalnost je posebna vrlina.

– Zahvalnost je majka svim krepostima jer u njoj živi istina, sloboda, poniznost, dobrota i velikodušnost. U srcu punom zahvalnosti nema zavisti, mržnje i osvete. ‘Kazivati vlastitu povijest znači uzdizati hvalu Bogu i zahvaljivati mu za sve njegove darove’, podsjeća papa Franjo. Zahvalnost je bitna dimenzija u našem odnosu s Bogom i drugim čovjekom – napisao je.

Kad razmišlja o osamstoljetnoj povijesti Reda propovjednika zahvaljuje Bogu što je Crkvi darovao sv. Dominika i pozvao ga da nasljeduje izbliže Krista te pretoči evanđelje u posebni oblik života, osnovavši Red propovjednika u srcu Crkve.

– Zahvaljujemo braći i sestrama koja su stoljećima znala živjeti stvaralačku vjernost u poslanju koje je Dominik dao velikoj dominikanskoj obitelji. Zahvaljujemo na velikim likovima svetosti iz dominikanskog reda u hrvatskom narodu, bl. Augustinu Kažotiću i bl. Ozani Kotorskoj. Dar i zahvalnost koja proizlazi iz toga dara pomažu prenositi vrednote i povezuju, potiču nas da iziđemo iz sebe, iz oblaka egocentričnosti, kako je pisala sv. Katarina Sijenska.

Fr. Anto progovorio je i o potrebnoj molitvenoj i  kontemplativnoj dimenziji života koju je sv. Dominik ostavio svome Redu. Napisao je kako nas molitva i kontemplacija čine sposobnima da gledamo nesebično, jer nas nesebičan pogled otvara drugima i za druge te dopušta da nas drugi nadahnjuje i obogaćuje.

Sveti Dominik bio je pun stvaralačke mašte i hrabrosti kada se radilo o načinu na koji treba biti u službi Boga, evanđelja i Crkve.

– Govorio je o Bogu i s Bogom. To potvrđuje koliko je hod s Kristom oblikovao njegov kontemplativni pogled. Hod s Isusom trebao bi oblikovati i naš kontemplativni pogled koji i danas zna posvuda prepoznavati prisutnost i djelovanje Duha Svetoga – napisao je fr. Anto.

Dominikanci u svom propovijedanju i u svom životu daju posebnu važnost trima temeljnim vrednotama: slobodi, milosrđu i istini. Istaknuo je kako je ljubav prema slobodi nerazdvojiva od ljubavi prema istini, a sloboda raste sa stalnim traženjem i propovijedanjem istine, koja je slobodna i koja oslobađa.

– Propovijedanje Božjeg milosrđa u središtu je dominikanskog propovijedanja. Sv. Dominik je u noćnim satima vapio Bogu molitvom: ‘Bože moj, milosrđe moje, što li će biti s grešnicima?’ Više puta dominikanski se red preporađao iz pepela. Progonili su njegove članove. Osuđivali, proganjali i strijeljali. I u Hrvatskoj. Spominjemo se Dominika Barača koji je prije 70 godina strijeljan zbog svoje ljubavi prema istini, pravdi i hrvatskome narodu. Red je uvijek bio svjestan svoga poslanja. Božanska providnost hoće da dominikanski red, red istine, slobode, krunice, kako su nazivali naš Red, nastavi sa svojim poslanjem propovijedanja i podučavanja riječi Božje, a njegov je apostolat danas potrebniji negoli ikad. Povijest pokazuje da Božji blagoslov i u najtežim iskušenjima i neprilikama prati Red kada se odlučno i odvažno preda svome poslanju propovijedanja – istaknuo je dominikanski provincijal.

Dominikova duga noćna molitvena bdijenja još imaju veliku moć jer on zagovara svoje sinove i kćeri pred prijestoljem Božjim da i dalje nastavimo ‘Hvaliti, blagoslivljati i propovijedati’, zaključio je fr. Anto Gavrić.

Preuzeto: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.laudato.hr

Photo: Ivan Dominik Iličić

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.