Vjera Papa govori Crkva treba biti ponizna, siromašna i imati povjerenja u Gospodina
Papa govori Vjera

Crkva treba biti ponizna, siromašna i imati povjerenja u Gospodina

Crkva treba biti ponizna, siromašna i imati povjerenja u Gospodina – rekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u kapeli Doma sv. Marta. Pritom je istaknuo da je siromaštvo prvo blaženstvo te je napomenuo da su istinsko bogatstvo Crkve siromasi, a ne novac ili svjetovna moć.

Isus snažno opominje svećeničke glavare te ih upozorava da su ih i bludnice pretekle u Kraljevstvo nebesko – rekao je Papa, komentirajući današnje evanđelje, a osvrćući se na prvo čitanje iz knjige proroka Sefanije, kazao je da ono očituje posljedice pobune protiv Gospodina. Kako onda Crkva treba biti vjerna Gospodinu – upitao je i odgovorio: Tako da se pouzda u Boga, da bude ponizna, siromašna i ima povjerenja u njega.

To je „ponizna Crkva, koja se ne hvasta moću i veličanstvom“ – rekao je Papa. Napomenuo je da poniznost ne znači malaksalost ili obamrlost. To bi bila samo gluma poniznosti. Prvi korak za istinsku poniznost je priznanje: „Ja sam grješnik“. Ako sam sebi ne možeš reći da si grješnik i da su drugi bolji od tebe, onda nisi ponizan. Prvi korak u poniznoj Crkvi je da se osjeti grješnicom – rekao je papa Franjo, napominjući: Ako netko običava gledati nedostatke drugih i o njima ogovarati, onda nije ponizan; drži se sucem drugih.

Drugi korak je siromaštvo, koje je prvo među blaženstvima. Siromaštvo u duhu znači biti navezan samo na Božja bogatstva; ne biti Crkva koja je navezana na novac, koja samo misli o njemu i o tome kako ga zaraditi. Spomenuo je da je u jednoj biskupiji ljudima bilo lažno rečeno da za prolaz kroz Sveta vrata trebaju dati prilog. To – naglasio je – nije Isusova Crkva, to je Crkva glavara svećeničkih, koji su navezani na novac.

Spomenuo je epizodu iz života sv. Lovre đakona, od kojeg je tadašnji car tražio da mu donese blaga Crkve. Lovro mu se vratio sa siromasima i rekao: evo bogatstva Crkve. Papa je napomenuo da je moguće biti siromašan u srcu, čak i posjedujući banku, samo ako srce nije navezano na novac. Siromaštvo je nezavezanost, kako bi se služilo potrebitima – ustvrdio je i potaknuo da se zapitamo: Jesmo li „ponizna, siromašna Crkva? Jesam li ja siromašan ili ne?“

Treća točka je pouzdanje u Gospodina. U što se ja pouzdajem? U moć, prijatelje ili novac? Valja nam se međutim pouzdati u Gospodina – rekao je Sveti Otac, podsjećajući na Božje obećanje: „Pustit ću da u tebi opstane samo ponizan i čedan narod, i u imenu Gospodnjem tražit će okrilje Ostatak Izraelov“.

Riječ je o poniznom narodu zato što se osjeća grješnim; siromašnom zato što je njegovo srce navezano na Božje bogatstvo; pouzdaje se u Gospodina zato što zna da samo Bog može jamčiti njegovo dobro. Dok iščekujemo Božić, molimo Gospodina da nam udijeli ponizno i siromašno srce koje se pouzdaje u Gospodina, zato što on nikada ne postiđuje – rekao je na koncu papa Franjo.

Preuzeto: http://hr.radiovaticana.va

Photo: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.osservatoreromano.va/en

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.