Vjera Papa govori Papa: Misa u Domu Sveta Marta 14.12. 2015. god.
Papa govori Vjera

Papa: Misa u Domu Sveta Marta 14.12. 2015. god.

Nada u Božje milosrđe širi obzore i oslobađa nas, a klerikalna strogost zatvara srca i jako boli – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u Domu Sveta Marta.

Osvrćući se na prvo čitanje iz Knjige Brojeva, koje govori o proroku Bileamu, kojeg je kralj unajmio da prokune Izrael, Papa je rekao kako je prorok imao svojih mana, čak i grijeha. Svi smo grješnici. Ali ne bojte se, Bog je veći od naših grijeha. Prorok je na svom putu sreo Gospodnjega anđela i promijenio srce, obratio se te opisuje ono što vidi: „osim pustinje vidi plodnost, ljepotu i pobjedu“. Otvorio je srce, obratio se i vidi u daljinu, vidi istinu, jer s dobrom se voljom uvijek vidi istina, koja ulijeva nadu – ustvrdio je papa Franjo.

Nada je kršćanska krjepost koju nam je darovao Gospodin da možemo gledati dalje od problema, jadâ, teškoća; dalje od svojih grijeha. Ona nam omogućuje vidjeti ljepotu Božju – objasnio je Sveti Otac dodajući da nam Crkva daje nadu, odnosno proroštvo. Crkva želi da i u problemima budemo muškarci i žene nade. Nada širi obzore, slobodna je, ne robuje, uvijek nađe načina kako se sučeliti s problemima – istaknuo je Papa.

Govoreći pak o ulomku iz Matejeva evanđelja, koje pripovijeda kako svećenički poglavari pitaju Isusa ‘s kojom vlašću nastupa’, Papa je rekao da oni nemaju obzora, da su zatvoreni u svoje računice, robovi su vlastite strogoće. Ljudske računice zatvaraju srce, slobodu, a nada nas čini laganima – primijetio je Sveti Otac.

Kako je lijepa sloboda, velikodušnost i nada nekoga crkvenoga muškarca ili neke žene. Naprotiv, ukočenost crkvenih ljudi, klerikalna strogost, koja nema nade, vrlo je ružna i čini zlo. U ovoj godini milosrđa ima dva puta: put onih koji se nadaju u Božje milosrđe i znaju da je Bog Otac, da uvijek prašta sve te da osim pustinje ima zagrljaj Oca, njegov oprost. Drugi pak put vodi u vlastito ropstvo, u vlastitu ukočenost; to je put onih koji ne poznaju Božje milosrđe. Takvi su bili pismoznanci, učili su, ali ih njihova učenost nije spasila – ustvrdio je Papa.

Zaključujući propovijed Papa je rekao kako mu je u ispovjedaonici neka bakica jednom rekla da Bog prašta sve, inače ne bi bilo svijeta. Sjećajmo se pouke ove osamdesetogodišnje starice: Bog prašta sve, samo čeka da mu se približiš – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: http://hr.radiovaticana.va

Photo: @OSS_ROM

 

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.