Vjera Papa govori Papa: Misa u Domu Sveta Marta 14.12. 2015. god.
Papa govori Vjera

Papa: Misa u Domu Sveta Marta 14.12. 2015. god.

Nada u Božje milosrđe širi obzore i oslobađa nas, a klerikalna strogost zatvara srca i jako boli – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u Domu Sveta Marta.

Osvrćući se na prvo čitanje iz Knjige Brojeva, koje govori o proroku Bileamu, kojeg je kralj unajmio da prokune Izrael, Papa je rekao kako je prorok imao svojih mana, čak i grijeha. Svi smo grješnici. Ali ne bojte se, Bog je veći od naših grijeha. Prorok je na svom putu sreo Gospodnjega anđela i promijenio srce, obratio se te opisuje ono što vidi: „osim pustinje vidi plodnost, ljepotu i pobjedu“. Otvorio je srce, obratio se i vidi u daljinu, vidi istinu, jer s dobrom se voljom uvijek vidi istina, koja ulijeva nadu – ustvrdio je papa Franjo.

Nada je kršćanska krjepost koju nam je darovao Gospodin da možemo gledati dalje od problema, jadâ, teškoća; dalje od svojih grijeha. Ona nam omogućuje vidjeti ljepotu Božju – objasnio je Sveti Otac dodajući da nam Crkva daje nadu, odnosno proroštvo. Crkva želi da i u problemima budemo muškarci i žene nade. Nada širi obzore, slobodna je, ne robuje, uvijek nađe načina kako se sučeliti s problemima – istaknuo je Papa.

Govoreći pak o ulomku iz Matejeva evanđelja, koje pripovijeda kako svećenički poglavari pitaju Isusa ‘s kojom vlašću nastupa’, Papa je rekao da oni nemaju obzora, da su zatvoreni u svoje računice, robovi su vlastite strogoće. Ljudske računice zatvaraju srce, slobodu, a nada nas čini laganima – primijetio je Sveti Otac.

Kako je lijepa sloboda, velikodušnost i nada nekoga crkvenoga muškarca ili neke žene. Naprotiv, ukočenost crkvenih ljudi, klerikalna strogost, koja nema nade, vrlo je ružna i čini zlo. U ovoj godini milosrđa ima dva puta: put onih koji se nadaju u Božje milosrđe i znaju da je Bog Otac, da uvijek prašta sve te da osim pustinje ima zagrljaj Oca, njegov oprost. Drugi pak put vodi u vlastito ropstvo, u vlastitu ukočenost; to je put onih koji ne poznaju Božje milosrđe. Takvi su bili pismoznanci, učili su, ali ih njihova učenost nije spasila – ustvrdio je Papa.

Zaključujući propovijed Papa je rekao kako mu je u ispovjedaonici neka bakica jednom rekla da Bog prašta sve, inače ne bi bilo svijeta. Sjećajmo se pouke ove osamdesetogodišnje starice: Bog prašta sve, samo čeka da mu se približiš – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: http://hr.radiovaticana.va

Photo: @OSS_ROM

 

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.