Duhovno štivo Tajne duše sv. Ivana Pavla II.
Duhovno štivo

Tajne duše sv. Ivana Pavla II.

Ove bilješke Ivana Pavla II. prate duhovni život ovog velikana te daju uvid u tajne njegove duše dugih četrdeset godina njegova života kao biskupa, nadbiskupa, zatim kardinala i na kraju kao pape Ivana Pavla II.

U izdanju nakladne kuće Verbum objavljeno je monumentalno izdanje osobnih duhovnih bilješki Karola Wojtyłe – Ivana Pavla II. naslovljeno “Potpuno sam u Božjim rukama”. Ova jedinstvena knjiga na preko šest stotina stranica donosi osobne bilješke ovog velikog pape i sveca našeg vremena počevši od davne 1962. godine u vrijeme dok je bio biskup u Krakowu pa sve do 2003. godine, praktički do pred kraj ovozemnoga života. Knjiga je tiskana u potpunosti u koloru i opremljena je kvalitetnim tvrdim uvezom. Osim toga obogaćena je i crno-bijelim i kolor fotografijama od kojih su mnoge po prvi put dostupne javnosti, a sadrži i brojne kolor fotografije faksimila iz duhovnog dnevnika.

Vijest da je kardinal Dziwisz, koji je četiri desetljeća bio tajnik te najbliža i najpouzdanija osoba Ivana Pavla II., objavio osobne bilješke iz ostavštine pokojnoga Pape, izazvala je veliku pozornost javnosti. Osobne su bilješke zapravo vjerno i bez rezova objavljeni dokument kakva je kardinal Dziwisz dobio oporučno u ostavštinu od samoga Ivana Pavla II., a sada su u obliku ove monumentalne knjige prvi put dostupne i na hrvatskomu jeziku. Ovo izdanje dokumentira i prati duhovni život Karola Wojtyłe te daje uvid u tajne njegove duše dugih četrdeset godina njegova života kao biskupa, nadbiskupa, zatim kardinala i na kraju kao pape Ivana Pavla II., tijekom kojih je vjerno pisao osobne bilješke za vrijeme svojih godišnjih duhovnih vježba i duhovnih obnova. Bilješke nisu primjer klasičnoga dnevnika, nego su pretežno duhovnoga karaktera te jasno pokazuju kako put prema svetosti nipošto nije monotono putovanje nego izrazito dinamično i radosno. U njima susrećemo čovjeka koji teži sve dubljemu prodiranju u otajstvo samoga Boga, ali u isto vrijeme koji je svjestan vlastitih slabosti i koji se posve pouzdaje u Boga. Zapisi Ivana Pavla II. svjedoče o izvanrednu duhovnomu razvoju jednoga čovjeka, biskupa, kardinala i na koncu pape te pokazuju kakav je duhovni velikan našega doba ovaj svetac bio.

Kako u svom predgovoru knjizi ističe krakovski metropolit kard. Stanisław Dziwisz, ove su bilješke Ivana Pavla II. ključ za razumijevanje njegove duhovnosti, odnosno onoga što je najintimnije u čovjeku: njegova odnosa s Bogom, prema drugomu čovjeku i prema sebi. Na osobit način one otkrivaju naličje osobe koju smo poznavali kao biskupa u Krakovu i u Rimu, Petra naših dana, pastira sveopće Crkve te dopuštaju proviriti u intimni, osobni odnos vjere u Boga te ukazuju na izvore njegove duhovnosti – njegovu nutarnju snagu i odlučnu volju služiti Kristu do posljednjega daha života.

Stoga je ova knjiga vrijedno svjedočanstvo duhovnog života Ivana Pavla II., spomenar vremena i prilika u kojima je djelovao, ali i zalog novim generacijama da se nadahnjuju na neiscrpnom primjeru njegova života i djelovanja.

Preuzeto. http://sites/svjetlo-vjere.com/files.bitno.net

Photo: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.verbum.hr

Više o ovoj knjizi, možete saznati na linku: ovdje.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.