Duhovno štivo Tajne duše sv. Ivana Pavla II.
Duhovno štivo

Tajne duše sv. Ivana Pavla II.

Ove bilješke Ivana Pavla II. prate duhovni život ovog velikana te daju uvid u tajne njegove duše dugih četrdeset godina njegova života kao biskupa, nadbiskupa, zatim kardinala i na kraju kao pape Ivana Pavla II.

U izdanju nakladne kuće Verbum objavljeno je monumentalno izdanje osobnih duhovnih bilješki Karola Wojtyłe – Ivana Pavla II. naslovljeno “Potpuno sam u Božjim rukama”. Ova jedinstvena knjiga na preko šest stotina stranica donosi osobne bilješke ovog velikog pape i sveca našeg vremena počevši od davne 1962. godine u vrijeme dok je bio biskup u Krakowu pa sve do 2003. godine, praktički do pred kraj ovozemnoga života. Knjiga je tiskana u potpunosti u koloru i opremljena je kvalitetnim tvrdim uvezom. Osim toga obogaćena je i crno-bijelim i kolor fotografijama od kojih su mnoge po prvi put dostupne javnosti, a sadrži i brojne kolor fotografije faksimila iz duhovnog dnevnika.

Vijest da je kardinal Dziwisz, koji je četiri desetljeća bio tajnik te najbliža i najpouzdanija osoba Ivana Pavla II., objavio osobne bilješke iz ostavštine pokojnoga Pape, izazvala je veliku pozornost javnosti. Osobne su bilješke zapravo vjerno i bez rezova objavljeni dokument kakva je kardinal Dziwisz dobio oporučno u ostavštinu od samoga Ivana Pavla II., a sada su u obliku ove monumentalne knjige prvi put dostupne i na hrvatskomu jeziku. Ovo izdanje dokumentira i prati duhovni život Karola Wojtyłe te daje uvid u tajne njegove duše dugih četrdeset godina njegova života kao biskupa, nadbiskupa, zatim kardinala i na kraju kao pape Ivana Pavla II., tijekom kojih je vjerno pisao osobne bilješke za vrijeme svojih godišnjih duhovnih vježba i duhovnih obnova. Bilješke nisu primjer klasičnoga dnevnika, nego su pretežno duhovnoga karaktera te jasno pokazuju kako put prema svetosti nipošto nije monotono putovanje nego izrazito dinamično i radosno. U njima susrećemo čovjeka koji teži sve dubljemu prodiranju u otajstvo samoga Boga, ali u isto vrijeme koji je svjestan vlastitih slabosti i koji se posve pouzdaje u Boga. Zapisi Ivana Pavla II. svjedoče o izvanrednu duhovnomu razvoju jednoga čovjeka, biskupa, kardinala i na koncu pape te pokazuju kakav je duhovni velikan našega doba ovaj svetac bio.

Kako u svom predgovoru knjizi ističe krakovski metropolit kard. Stanisław Dziwisz, ove su bilješke Ivana Pavla II. ključ za razumijevanje njegove duhovnosti, odnosno onoga što je najintimnije u čovjeku: njegova odnosa s Bogom, prema drugomu čovjeku i prema sebi. Na osobit način one otkrivaju naličje osobe koju smo poznavali kao biskupa u Krakovu i u Rimu, Petra naših dana, pastira sveopće Crkve te dopuštaju proviriti u intimni, osobni odnos vjere u Boga te ukazuju na izvore njegove duhovnosti – njegovu nutarnju snagu i odlučnu volju služiti Kristu do posljednjega daha života.

Stoga je ova knjiga vrijedno svjedočanstvo duhovnog života Ivana Pavla II., spomenar vremena i prilika u kojima je djelovao, ali i zalog novim generacijama da se nadahnjuju na neiscrpnom primjeru njegova života i djelovanja.

Preuzeto. http://sites/svjetlo-vjere.com/files.bitno.net

Photo: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.verbum.hr

Više o ovoj knjizi, možete saznati na linku: ovdje.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.