Propovjedi Siniša Tumbas Loketić 4. nedjelja Došašća
Propovjedi Siniša Tumbas Loketić

4. nedjelja Došašća

Braćo i sestre!

         Čuli smo Riječ Božju, koja opisuje na koji način Marija izražava svoju vjeru, povjerenju u nebeskoga Oca. I ovo nije tek samo jedno, rekao bih, pobožno Evanđelje, povijesno koje opisuje određeni događaj. Ovo je tekst, koji pokazuje da se isplati predati svoj život u Božje ruke. Čitamo u Evanđelju, da Marija usta i pohiti u Gorje. Moramo znati, da evanđelista Luka ne govori detalj, a mislim da je bitan nama, nama u današnjem vremenu, a to je, da je Marija hodala do Elizabete 150 kilometara. I rekao bih, da nam Marija pokazuje savršen primjer hodočašća. Ona hita u Gorje, izražava svoju vjeru i povjerenje u Gospodine time što hodi tolike i tolike dane i noći. Zamislite samo, u ono doba, po onim uvjetima, preći toliko kilometara. Dani su bili vreli, noći ledene – pustinja je takva – a ona, bez obzira na sve ide naprijed. Evo nam, braćo i sestre, savršenog primjera za naš život. Ma imamo mi u našoj svakidašnjici, svaki dan, i „vrelih dana, ali i ledenih“. U ovo spada sve one poteškoće sa kojima sa suočavamo u našim životima. Ovdje spadaju svi oni problemi koji znaju da opterećuju naše živote. Predajmo dragi prijatelji naše živote Isusu. Marija je to učinila, rekavši svoje DA, predala je život Bogu Ocu, i to sa potpunim povjerenjem. Elizabeta je osjetila veliku radost jer je k njoj došla Isusova Majka, a u njenoj utrobi Gospodin. Zamislite koliko se Elizabeta radovala. A nama?! Dragi prijatelji, dolazi li nama Isus? Hoćemo li se radovi Njemu? Dolazi li, ili tako prolazi pored nas?! Ma dolazi svaki dan u svetoj pričesti, dolazi i želi nam pomoći, želi nas ohrabriti, želi nas podići, želi nam pokazati da nismo sami, da nas on hrabri i potiče da budemo radosni, da budemo sretni kao i Marija. Da budemo kao i ona, dok hodimo putevima života, dok nas peče žega dana, dok nas bije hladnoća noći, ne sustanemo, ne obeshrabrimo se na putu spasenja kojim smo krenuli. Marija je vidjela cilj! Koji je naš cilj, dragi prijatelji?! Imamo li uopće mi cilj? Ako nam je cilj Božje Kraljevstvo, onda hrabro idemo ka tome. Ali, nemojmo zaboraviti, da Božje Kraljevstvo počinje već ovdje na zemlji, ovoga trenutka, sada. Ne negdje tamo, nego ovoga trenutka. S toga, ako imamo cilj, kao i Marija, onda, samo hrabro, bez žalosti, idemo naprijed, idemo k našemu Bogu.

         Braćo i sestre! Božić je ovdje, samo što nije. Jesmo li spremni? Hoćemo li dočekati Isusa? Netko bi rekao, pa ispovjedili smo se, obavili smo Božićnu ispovijed. Nije dosta! Isus čeka naše biće, cijelo naše biće. I naše grijehe, i propuste, i razum, i tijelo. Tek kad se potpuno predamo Bogu, Isusu, onda ćemo osjetiti Božić, onda ćemo osjetiti promjenu, onda ćemo osjetiti Radost, iskrenu Radost. Dok hodimo još ovih nekoliko dana ka toj Radosti, želim, svima vama, da dani koji su pred nama, budu dani iščekivanja Gospodina. Dok se trudimo, radimo, spremamo naše domove, čekamo goste, častimo se, nemojmo Isusa staviti tada sa strane. Neka bude uvijek uz naše živote, i jedino tako nećemo posustati na životnome putu. Amen.

Piše: Siniša Tumbas Loketić

Photo: http://lifeaspractice.com

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.