Vjera Crkva Praški Mali Isus (1.)
Crkva Vjera

Praški Mali Isus (1.)

Praški Mali Isus (češki: Pražské Jezulátko, španjolski: Niño Jesús de la Praga) je drveni kip Djeteta Isusa iz 16. stoljeća, koji se nalazi u karmelićanskoj crkvi Gospe od Pobjede u Pragu u Češkoj. Pobožna legenda tvrdi da je kip nekada pripadao svetoj Tereziji Avilskoj i da navodno ima čudesne moći, posebno za trudnice.

Kip je nastao na temelju prethodnih sličnih kipova Djeteta Isusa, od kojih su najistaknutiji “Santo Bambino od Aracoelija” u Rimu, “Santo Niño de Atocha” u Španjolskoj, “Djetešce Isus iz Mechelena” (1500.) u Bruxellesu, Sveto Dijete Cebúa (1521,) na Filipinima, i novijih poput Svetog Djeteta od zdravlja (iz Meksika 1939.), te “Divino Niño” (iz Kolumbije, 1940).

Kip Praškoga Maloga Isus potaknuo je papu Lava XIII. da pokrene Bratovštinu Praškoga Maloga Isusa 1896. godine. Dana, 30. ožujka 1913., papa Pio X. dodatno je organizirao djelovanje Bratovštine Praškoga Maloga Isusa. Papa Pio XI. stavio je krunu na kip 27. rujna 1924, a papa Benedikt XVI. je postavio novu krunu, kao i novo krzno od hermelina tijekom svog apostolskog posjeta Češkoj u rujnu 2009. godine.

Kad su sestre uršulinke 1703. došle iz Bratislave u Varaždin, sa sobom su ponijele vrlo lijepi kip čudotvornog Praškog Malog Isusa. U početku štovanje je bilo pridržano samo za sestre, a kasnije su ga stavile u crkvu i za vjernike. Ima i zapisanih čudesnih uslišanja kao i zavjetnih darova. Sestre uršulinke su zavjet zadržale i sve do danas te svakog 25. u mjesecu imaju procesiju s Malim Isusom i mole krunicu Djeteta Isusa.

Izvor: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.