Ostalo Sveti Ivan Diego
Ostalo

Sveti Ivan Diego

Sveti Ivan Diego je rođen 12. srpnja 1474. u Calpulli kod Tlayacac u Meksiku. Rođen je u tadašnjem kraljevstvu Texcoco, koje je pripadalo etničkoj skupini Chichmecas. Njegov i su ga prozvali Cuauhtlatoatzin, a to na njihovom jeziku znači “orao koji govori”. U vrijeme ukazanja Gospe Gvadalupske, bio je odrastao čovjek te je već zasnovao obitelj. Privučen propovjedanjem franjevaca, koji su u Meksiko stigli 1524., prigrlio je kršćanstvo, primivši krštenje zajedno sa suprugom Marijom Lucijom. Kasnije je njihov brak posvetio sakramenat ženidbe, nakon čega su nastavili živjeti u bračnoj čistoći sve do ženine smrti 1529. goidne. Ivan Diego je dosljedno živio zahtjeve krštenja pa je svoj intenzivni duhovni život hranio Euharistijskom Kruhom i proučavanjem Riječi Božje. Kada se 9. prosinca 1531. bio pješice uputio u Tlateloco, stigavši u mjesto zvano Tepeyac, u viđenju mu se ukazala ljupka Gospođa, koja se predstavila kao “Marija vazda Djevica, Majka pravoga Boga” te ga je zadužila da u Njeno ime, franjevca Ivana de Zumarragu zamoli neka na tom mjestu podigne crkvu. Biskup nije poslušao pobožnoga Ivana te se Majka Božja ukazala ponovno, moleći vidioca neka ustraje. On se idućega dana – bila je nedjelja – pojavio kod biskupa, izrazivši mu isti zahtjev. Biskup je tada svome gostu uputio niz pitanja o kršćanskom nauku pa ga podvrgao još nekim provjerama, kao bi ispitao vjerodostojnost njegovih navodnih viđenja. Pri tome nije ništa obećavao. Stoga je idućeg utorka, 12. prosinca, Gospa još jednom ukazala Ivanu Diegu i pozvala ga neka se popne na brdo Tepeyac kako bi ondje ubrao cvijeće. Bila je zima pa je sav taj kraj bio posve pust. Međutim, Ivan Diego je svejedno ondje naišao na oblije kastiljskih ruža. Ubrao je lijep stručak i zadivljen ga ponudio Djevici koja mu je rekla: “Ponesi ih biskupu kao dokaz o vjedostojnosit ukazanja.” Ivan Diego se vratio kod biskupa. Dok mu je pokazivao cvijeće koje je netom ubrao na brdu Tepeyac, na plaštu se pojavio lik Gospe Gvadalupske. Biskup je potvrdio nadnaravonst ukazanja i čudesne slike. Diego je potaknut pobožnošću prema Majci Božjoj napustio svoju obitelj, dom i sva dobra. S biskupovim dopuštenjem pošao je živjeti u skromnu zgradu nedaleko crkvice Gospe Nebeske. Ovdje se posveti skrbi o tom malom svetištu i primanju hodočasnika koji su ondje dolazili iskazati počast Majci Božjoj. Poniznost i siromaštvo obilježili su put Ivana Diega prema svetosti. Intenzivnom molitvom, pokorom davao je zadovoljštinu Euharistijskom Isusu. S dopuštenjem crkvenih vlasti Svetu Pričest je primao tri puta tjedno. Ivan Diego, vjernik poslušan Božjoj milosti, među svojim suvremenicima je postigao veliki ugled pa su roditelji običavali govoriti svojoj djeci. “Dao Bog da postanete poput Ivana Diega.”

Vidjelac je preminuo 20. svibnja 1548. u mjestu Tenochtillan, kod Mexico Cityja. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Vatikanu 9. travnja 1990. Isti je papa blaženog Ivana Diega proglasio svetim u Bazilici Gospe Guadalupske 31. srpnja 2002. u meksičkom glavnom gradu. Spomendan vidioca se časti 9. prosinca.

Preuzeto: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.laudato.hr

Photo: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.500px.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.