Ostalo Sv. Petar Fourier
Ostalo

Sv. Petar Fourier

Sveti Petar Fourier rođen je 30. studenoga 1565. u Mirecourtu u tulskoj biskupiji. Od ranog je djetinjstva pokazivao sklonost prema kreposti. Pun dobrote, blag, susretljiv, radije je podnosio pogrde i udarce nego da sudjeluje u sukobima. Često se povlačio u kapelicu posvećenu Presvetoj Djevici. Zvukom zvonca okupio bi oko sebe nevinu skupinu pred kojom je tako rado bio “mali svećenik”. S 15 godina odlazi na sveučilište gdje nauke završava odličnim uspjehom. Bio je ustrajan u radu, a imao je i izvrsno pamćenje. Bio je toliko sklon pokori da su ga poglavari često opominjali i zahtijevali da na bude popustljiviji prema sebi. U 20-oj godini stupa u red regularnih kanonika sv. Augustina. Zbog izuzetne naobrazbe i svetog života u 32. godini ljudi ga već smatraju svecem. Osniva kongregaciju Naše Gospe, a punih 20 godina života posvećuje reformi regularnih kanonika Lorene.

1630. započinje rat između Francuske i Austrije a glad, neizvjesnosti, bolesti i strahovanja ljudi, svetac je pokušavao umanjiti svim silama. 9. prosinca 1640. ulazi u nebesko blaženstvo, a odmah nakon njegove smrti nastade prepirka za njegovo tijelo. Grad koji ga je primio u izbjeglištvo i njegovi učenici željeli su zadržati njegovo tijelo. Nakon 5 mjeseci pregovaranja grad dopusti da se tijelo vrati i njegovo rodno mjesto ali njima se mora dati svečevo srce i njegova ponutrica.

Sve do 1732. vodila se parnica kome će pripasti svečevo tijelo. Godine 1679. Fourier dobiva naslov “časni sluga Božji”, a blaženim ga proglasi papa Benedikt XIII. 10. siječnja 1730.

Papa Leon XIII. proglasi ga svetim 27. svibnja 1897. na Spasovo u crkvi sv. Petra u Rimu. Tu stoji njegov golemi mramorni kip medu osnivačima redova.

Preuzeto: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.laudato.hr

Photo: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.stpetersbasilica.info

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.