Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI: “Ljubav i istina nikad se ne nameću!”
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI: “Ljubav i istina nikad se ne nameću!”

Draga braćo i sestre,

Ove posljednje nedjelje liturgijske godine slavimo svetkovinu Krista Kralja svega svijeta. Današnje evanđelje ponovno pred nas stavlja dio dramatične istrage kojoj je Poncije Pilat podvrgao Isusa, kad mu je ovaj predan pod optužbom da je uzurpirao naslov “kralj židovski”. Na upraviteljeva pitanja Isus odgovara potvrđujući da je kralj, ali ne od ovoga svijeta (usp. Iv 18,36). On nije došao da bi vladao narodima i područjima, nego da bi oslobodio ljude od ropstva grijehu te ih pomirio s Bogom. Stoga dodaje: “Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas” (Iv 18,37).

Ali, koja je to “istina” koju je Krist došao posvjedočiti svijetu? Čitav njegov život objavljuje da je Bog ljubav: to je dakle istina za koju je On dao potpuno svjedočanstvo žrtvom samog svoga života na Kalvariji. Križ je “prijestolje” s kojega je objavio uzvišeno kraljevstvo Boga Ljubavi: prinoseći se kako bi oduzeo grijeh svijeta, On je pobijedio vlast “kneza ovoga svijeta” (Iv 12,31) te je konačno ustanovio Kraljevstvo Božje. Kraljevstvo koje će se u punini objaviti na kraju vremena, kad će svi neprijatelji, a kao posljednja i smrt, biti podloženi (usp. 1 Kor 15,25-26). Tada će Sin predati Kraljevstvo Ocu te će konačno Bog biti “sve u svemu” (1Kor 15,28). Put kojim se stiže do toga cilja dug je i ne dozvoljava prečice. Stoga je potrebno da svaka osoba slobodno prihvati istinu Božje ljubavi. On je Ljubav i Istina, a ljubav i istina nikad se ne nameću: kucaju na vrata srca i uma, pa, gdje uspiju ući, donose mir i radost. To je način Božjega kraljevanja; to je njegov naum spasenja, “otajstvo” u biblijskom smislu riječi, to jest naum koji se objavljuje malo po malo kroz povijest.

Kristovu kraljevskom dostojanstvu pridružena je na sasvim jedinstveni način Djevica Marija. Od nje, ponizne nazaretske djevojke, Bog je tražio da postane Majka Mesijina, a Marija je odgovorila na taj poziv čitavim svojim bićem, združujući svoje bezuvjetno “da” s onim svoga Sina Isusa, postajući tako s njime poslušna sve od žrtve. Stoga ju je Bog uzvisio iznad svakog stvorenja, a Krist ju je okrunio za Kraljicu neba i zemlje. Njezinu zagovoru povjeravamo Crkvu i čitavo čovječanstvo, kako bi Božja ljubav mogla kraljevati u svim srcima, te se tako ostvari njegov naum pravde i mira.

Izvor: vatican.va

Foto: http://sacredspace102.blogspot.rs/

Uredio: Nikola Knezi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.