Propovjedi Siniša Tumbas Loketić 3. vazmena nedjelja C.
Propovjedi Siniša Tumbas Loketić

3. vazmena nedjelja C.

Braćo i sestre! Današnja nedjelja, odnosno liturgijska čitanja, žele nam pokazati, usmjeriti više prema Bogu, negoli prema čovjeku. I to je uvijek čest problem kod nas vjernika, svih nas, cijele crkve, jer često puta ne tražimo rješenje naših problema kod Gospodina, a on je ovdje, i želi pomoći, ako je to za naše dobro. S toga, vidimo u današnjem prvom čitanju, u Djelima apostolskim. Učenici, zajedno sa Petrom, svjedoče svoju vjeru u uskrsloga Isusa. Iako bivaju ismijani, napadnuti, oni hrabro i dalje svjedoče za Isusa. I kao što je to primjer najprije nama svećenicima, tako je to primjer i svim vjernicima Crkve. Da, svjedočanstvo za Gospodina je potrebno u svakidašnjici našega života. To nije lako, ali i danas, pod ovom svetom misom, molimo dragog Boga da nam da snage da budemo živi svjedoci, baš poput Isusovih učenika u prvom čitanju. Zapamtimo Petrovu rečenicu: „Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima!“

Isto tako, i u Ivanovom Otkrivenju, iščitavamo poruku da svo stvorenje na zemlji treba da se pokloni Jaganjcu koji je uskrsnuo. Jaganjcu koji je svoj život dao da opravda naše grijehe i pogreške.

U Evanđelju, jasno vidimo poruku, odnosno vidimo što je poslanje Crkve: raditi za kraljevstvo Božje, biti ribari ljudi. Ne odnosi se to samo na svećenike, iako je to njihova prvotna zadaća, nego na cijelu Crkvu – biti ribari ljudi. Kraljevstvo Božje nije nekakav prostor, zamišljeni prostor, to je stvarnost koju treba da gradimo u zajedništvu jedni sa drugima. I vidimo, da Isus učenicima govori, zabacite mrežu, i mnoštvo riba biva uhvaćeno u tu mrežu, znači da svatko ima pravo da bude u Gospodinovoj Crkvi. Svaka nacija, svaka boja kože, svako razmišljanje, i da nas zapravo u toj „mreži“, odnosno Crkvi, odgaja za kraljevstvo Božje. Zanimljiva je činjenica da u evanđelju pronalazimo broj 153 koji se odnosi na uhvaćene ribe. Pronašao sam tumačenje svetoga Augustina, i mogu reći da je vrlo zanimljivo. Broj Božjih zapovijedi je 10, a darova Duha Svetoga 7, kada to zbrojimo dobijemo broj 17. Kada se zbroje svi brojevi od 1-17 dobijemo broj 153. znači, da Duh Sveti zaista djeluje među svim narodima, među svima nama. I ne trebamo tako lako odbacivati te darove koje nam Duh, Gospodinov Duh daje. S toga, možemo onda se i zapitati: Koje je poslanje Crkve? Poslanje Crkve je da se sve ljude dovede ka Isusu, a ne postavljati jedni drugima prepreke do Isusa. Slaviti Boga, buditi radost vjere, živjeti svoju vjeru. Svatko sa svojim problemima, poteškoćama, tražiti od Gospodina snagu i hoditi prema Isusu. Današnje evanđelje završava sa Petrom i kada mu Isus kaže pasi ovce moje. Nije slučajno da u Isusovoj muci sudjeluju dva muškarca, dvije slike nas. Jedan je Petar, koji je izdao Isusa, ali je ponovno ustao, ohrabrio sam, pokajao se i nastavio dalje. Druga osoba je Juda, koji je također izdao Isusa, ali nije se pokajao, nije ustao i nastavio hoditi za Isusovom, nego je ostao u svojoj slabosti i tako završio svoj život kao gubitnik. Zato Isus Crkvu povjerava Petru, koji pada, ali ustaje, koji griješi, ali se pokaje i nastavlja dalje. To je slika i nas, braćo i sestre. Koji padamo, ali ustajemo i idemo dalje. Ukoliko smo više na strani Jude, razmislimo jesmo li na dobrom putu prema Isusu.

Piše: Siniša Tumbas Loketić

Photo: www.pixbay.com

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.