Propovjedi Siniša Tumbas Loketić 22. nedjelja kroz godinu B
Siniša Tumbas Loketić

22. nedjelja kroz godinu B

  1. nedjelja kroz godinu B

Uvod u misu

Braćo i sestre, današnja nedjelja nas poziva da se zagledamo u svoje srce! Kakvo je ono? Osobito u evanđelju Isus nas na to poziva. Na početku svete mise, predajmo Gospodinu sve ono što nas opterećuje, neka nam olakša srce da ono budu sretno i radosno. Pokajmo se!

Propovijed

Draga braćo i sestre! Današnja nedjelja, pokušava da nas pouči o ZAKONIMA. Naime, sva čitanja, od prvoga do evanđelja, usmjerena su ka tome i govore o tome, kako zakoni često puta znaju ohladeti naše ljudsko srce. U današnjem prvom čitanju, možemo slušati Mojsija koji poziva svoj narod da poštuju Božje zakone. Neprestano ih poziva, kao da njim je stalno potreban netko tko će opominjati da postoje i Božji zakoni. Poziva ih da se dobro zamisle, dobro prouče koji su to Božji zakoni – i na kraju vrlo jednostavno, da ih izvršavaju. Baš smo i mi poput toga naroda kojega je Mojsije poučavao. Toliko slušamo o tim Božjim zakonima, svake nedjelje na svetoj misi se prisjećamo što na to Bog govori – a opet, srce nam zna biti jako daleko. Kao da je današnja nedjelja sva posvećena tome da IZVRŠAVAMO RIJEČ BOŽJU, a ne samo da je slušamo. E da! To tako zvuči jednostavno, a opet, naša stvarnost je drugačija. Nikada nije kasno, da u svome životu odlučim – IDEM VRŠITI ONO ŠTO MI MOJ BOG GOVORI! Hodajući stazama života, često zaboravimo koje je naša temeljno poslanje. Često zaboravimo o je naš Stvoritelj i zbog čega nas je stvorio. Za ljubav, dobrotu, poštovanje. Često puta u našem životu možemo poput današnjega psalma zavapiti: „Gospodine, tko smije prebivati u šatoru tvome“? Kako često se osjećamo da nismo dostojni Božje ljubavi, Božje dobrote. Mislimo da nas je Bog odbacio i zaboravio, da mu više nije stalo do nas. Nije istina! Bog nas uvijek poziva da se vratimo Njemu – poziva nas u svoj očinski zagrljaj. Ali, kada nas zove nazad, uvijek nam ponavlja ono što smo čuli u današnjem Psalmu. Onaj koji živi čestito, koji čini pravicu, istinu zbori, ne kleveće jezikom. Koji bližnjemu zla ne nanosi…. taj može prebivati u mome šatoru, taj može neprestano biti u mom očinskom zagrljaju. To nam i Isus govori u evanđelju: „Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene“.

Draga djeco, šta nam je Isus htio reći danas?! To bi bilo kao kad ti sjediš na času, recimo na biologiji ili matematici, a razmišljaš kako ćeš poslije škole odmah ići negdje da se igraš, baš te briga što učitelj govori. E vidite, to je Isus danas rekao nama da ne smijemo tako raditi. Nego moramo iskrena srca slušati, i raditi ono što nam on govori. Pa ako kaže da moramo OPROSTITI – to je Isus rekao ne učitelj iz škole, to znači da MORAM OPROSTITI svome bližnjemu. Koliko god to bilo teško, nepravedno, koliko god druga osoba to NIJE ZASLUŽILA, Isus je rekao da to MORAM  učiniti ako hoću da i ON MENI OPROSTI. To je naš Isus! Toliko nam toga daje, ali toliko toga i traži.

Braćo i sestre, odlučimo danas da ćemo raditi tako kao što on On govori, i sigurno će nam život biti drugačiji – iako možda u tuđim očima može izgledati kao „promašen“ i „ponižen“. Amen.

Piše: Siniša Tumbas Loketić

Photo: www.pixabay.com

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.