Propovjedi fra Alberto Maggi 21. nedjelja kroz godinu
fra Alberto Maggi Propovjedi

21. nedjelja kroz godinu

Iv 6,60-69

Mnogi od njegovih učenika čuvši to rekoše: »Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?« A Isus znajući sam od sebe da njegovi učenici zbog toga mrmljaju, reče im: »Zar vas to sablažnjava? A što ako vidite Sina Čovječjega kako uzlazi onamo gdje je prije bio? «Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su.«
»A ipak, ima ih među vama koji ne vjeruju.« Jer znao je Isus od početka koji su oni što ne vjeruju i tko je onaj koji će ga izdati. I doda: »Zato sam vam i rekao da nitko ne može doći k meni ako mu nije dano od Oca.«
Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime. Reče stoga Isus dvanaestorici: »Da možda i vi ne kanite otići?« Odgovori mu Šimun Petar: »Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji.«

Evanđelista primjećuje – s jednom velikom gorčinom – da je Isusov dugi govor u sinagogi u Kafarnaumu – sav usmjeren na Euharistiju – bio zapravo jedan veliki neuspjeh.
Ismijan od strane religioznih poglavara koji ne razumješe govor tog čovjeka – jesti tijelo i piti krv, Isusa ne razumiju niti vlastiti učenici.
Zapisa evanđelista: „Mnogi od njegovih učenika čuvši to rekoše: »Tvrda je to besjeda!“ Izraz „tvrd“ prijevod je grčkog „skleros“ koji znači ono što je drsko, uvredljivo. A koja je to riječ tvrda?
Napose Isusovo odvajanje od tradicije očeva dok u isto vrijeme njegovi učenici i dalje slijede očeve Izraela. Isus poziva da slijede Oca a njegovi učenici koji ga slijede radi ambicija – a to čine jer ga žele za kralja naroda – kada su shvatili da, ako ga i dalje žele slijediti moraju postati darom za druge – kao i On – i za njih je to „tvrdo“, to jest neprihvatljivo.
Učenici mrmljaju protiv njega. Židovi su mrmljali, mnoštvo je mrmljalo, a sada to isto čine i njegovi učenici.
Stoga Isus reče: „Zar vas to sablažnjava?“ Skandal je smrt Mesije. Ne mogu prihvatiti da Mesija ide ususret smrti. Isus nastavlja: „A što ako vidite Sina Čovječjega kako uzlazi onamo gdje je prije bio? Smrt se shvaćala kao silazak u kraljevstvo mrtvih a uskrsnuće kao uzlazak. No, da bi se uzašlo, potrebno je proći kroz smrt. Isus će proći kroz najskandalozniju smrt – razapinjanje – rezervirano samo za od Boga proklete.
Evo nam sada Isusove vrlo vrijedne smjernice, a koju evanđelista zapisa, i to o značenju Euharistije: «Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa.“ Što to Isus želi reći? Jesti kruh-tijelo-meso – a to je pravo značenje Euharistije – ukoliko se ne postane kruhom za druge – ničemu ne služi. Sudjelovanje na Euharistiji u kojoj primljena Ljubav ne postane i ljubav koja se drugima dijeli – zaista ničemu ne služi.
Isus jamči: „Riječi koje sam vam govorio duh su i život su.“ Tko prihvati taj kruh i postane kruhom za druge, u sebi otkriva stvarateljsku snagu tih riječi koje daju život.
No, Isus nadodaje: „A ipak, ima ih među vama koji ne vjeruju.“ To je Isusov neuspjeh. Mnogi mrmljaju da je njegov govor „tvrd“, mnogi ne vjeruju. Štoviše, među njima je i jedan „koji će ga izdati“.
Isusov potpuni neuspjeh!
Unatoč tome, Isus ne namjerava promijeniti svoj naum i program. Provocira svoje učenike koji „otada“ – kako Ivan zapisa – „mnogi odstupiše, više nisu išli za njim“. Kakva je Isusova reakcija? On ne trči za njima. Spreman je ostati sam i vjeran svom programu te se provokativno obraća dvanaestorici i pita ih: „Da možda i vi ne kanite otići“? Oni slijede Isusa zbog vlastitih komocija i potreba te ne razumiju da slijediti Isusa znači vlastiti život usmjeriti na dobro i potrebe drugih.
„Odgovori mu Šimun Petar“ – podsjećam da se on zove Šimun koji ima negativan nadimak Petar a kojega evanđelisti koriste onda kada je Šimun u opoziciji s Isusom. Kada ga evanđelisti spominju s oba imena, znači da se taj učenik i slaže i ne slaže s Isusovim naukom. Dakle, Šimun Petar reče: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!
Petar, Šimun, shvatio je Isusove riječi koje su postale mesom u njemu te komuniciraju život. No, evo nam i negativne njegove strane: „I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji.“
„Svetac Božji“ – izraz je koji označuje Mesiju tradicije više puta spominjan u evanđeljima i to u negativnom kontekstu kao kod Marka i Luke. Kod drugih, pak, u ustima nečistih i demona ili kao izričaj narodnih očekivanja – obnova propale monarhije koja bi trebala vladati nad poganskim narodima te im nametnuti svoje zakone.
To je Mesija kojega Peta.r želi i očekuje i koji će ga dovesti i do izdaje

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.