Vjera Meditacije 15 KORISNIH KORIZMENIH ODRICANJA
Meditacije Vjera

15 KORISNIH KORIZMENIH ODRICANJA

Započela je korizma – prekrasno vrijeme u kojem se možemo više približiti Gospodinu i drugima. Potrebno je odlučiti se na suradnju s Bogom. Tada ovih 40 dana me obogatiti naš duhovni rast. Izbor stvari kojih ćemo se odreći u korizmi ne bi trebao biti u središtu naših razmišljanja. Korizma bi trebala biti vrijeme u kojem ćemo se osobno susresti s mukom i ljubavlju našeg Gospodina Isusa. Posljedica tog susreta jest odricanje te žrtvovanje stvari, navika i stavova kao naš skroman prinos za ljubav koju nam On daje. To nije mnogo – no Isus nam je pokazao kako stoje stvari kad je u pitanju umnažanje darova.

Kako biste to postigli, sastavili smo popis od 15 stvari na kojima biste mogli poraditi za vrijeme korizme.

 1. POĐI NA MISU TIJEKOM RADNOG TJEDNA! Radnim danima su često poluprazne crkvene klupe. Otiđi i smanji broj mijesta! Osluškuj tišinu prije mise ne bi ličuo što ti Gospodin govori. Tokom Mise budi sabran, pogotovo na čitanja. Razmišljaj o njihovoj poruci i utjecaju na tvoj svakodnevni život.
 2. SVAKI PUT KAD SE NALJUTIŠ NA NEKOGA PRIKAŽI SVOJU LJUTNJU BOGU KROZ MOLITVU OČE NAŠ! Izmoli Oče naš ili Zdravo Marijo za osobu koja te naljutila. Promatraj kako ljutnja polagano odlazi iz tvoga srca. Sjeti se da tvoja molitva također pomaže osobi za koju moliš.
 3. OPROSTI SVAKOJ OSOBI KOJA TE POVRIJEDILA! Zamoli Gospodina da ti pomogne oprostiti ljudima koji su te povrijedili. Često se vrtimo u krug u našim prigovaranjima, zamjeranjima i traumama koje su nam drugi uzrokovali. Ne traži svoju pravdu već moli da Isus stavi svoju ruku na bolni momenat ili na ono što te tišti.
 4. SVAKI PUT KAD ŽELIŠ POSJETITI DRUŠTVENU MREŽU ILI SVOJU REDOVITU INTERNETSKU STRANICU, IZMOLI JEDAN SLAVA OCU! Ove molitve možda Bog može uputiti onima za koje niko ne moli.
 5. BUDI PRISTOJAN PREMA SVAKOME I BUDI DJELITELJ MIRA! ”Hrana je zakasnila posle narudžbe u restoranu – nije zapamtio moju narudžbu!”. ”Ona pojma nema  sa vožnjom a i promet je katastrofa!” ”Šef je opet danas nezadovoljan.” Sjeti se da nije kraj svijeta. Duboko udahni, povrati svoj mir i zapitaj se: Što bi Isus učinio na mome mjestu?
 6. BUDI RADOSTAN NA POSLU! Nikad nemoj zaboraviti da je radost vrlina na koju su kršćani pozvani. Čak i kada tvoj posao postane dosadan ili naporan – obavljaj svoju zadaću s ljubavlju i osmjehom kao da se radi o najljepšoj stvari na svijetu. Šali se, no budi oprezan da šala ne prijeđe mjeru dobrog ukusa. Budi dobronamjeran i u smijehu!
 7. SVAKI DAN PRIHVATI JEDNU SVOJU MANU I ZAHVALI GOSPODINU ŠTO TI JE DAO SNAGU DA SE BORIŠ S NJOM. Tvoje mane su bitan dio tvog životnog puta. One ti mogu pomoći da otkriješ kako stojiš u svom odnosu naspram Boga te kako biti više strpljiv prema drugima i njihovim nesavršenostima. Oprosti sebi jer ti je Bog već oprostio. Biti svet znači tragati za savršenstvom – savršenstvom u Božjoj ljubavi.
 8. MOLI VIŠE! RAZMISLI O DUHOVNIM VJEŽBAMA! Nije li korizma pravo vrijeme za posjet Gospodinu u Presvetom oltarskom sakramentu ili tabernakulu? Izmoliti krunicu na putu prema poslu. Pročitati duhovnu knjigu ili ulomak iz Svetog Pisma. Uključi se u vlastitu korizmenu duhovnu obnovu u kojoj ne moraš napustiti svoju kuću. Ponekad se teško udaljiti od svakodnevnih obveza – no povuci se u samoću za vrijeme korizme kako bi rastao s Gospodinom.
 9. POSJETI BOLESNE, STARIJE I OSAMLJENE ČLANOVE OBITELJI ILI PRIJATELJE KOJIMA BI PRIJALA TVOJA PRISUTNOST! Možda nisi u najboljim odnosima sa svojom obitelji ili su ti oni možda najdraži prijatelji… U svakom slučaju oni trebaju nekoga pokraj sebe. Zamoli Gospodina da ti da vremena i strpljivosti, da te podsjeti kako milostinja ne mora biti samo materijalne ili finansijske naravi. Bog nas poziva da damo drugima svoje vrijeme i ljubav.
 10. SVAKU VEČER PROBAJ NAČINITI POPIS STVARI NA KOJIMA TOGA DANA MOŽEŠ BITI ZAHVALAN. JESI LI SE DANAS PROBUDIO ZAHVALAN/-NA? Obrati malo više pozornosti i ne uzimaj zdravo za gotovo stvari koje imaš.
 11. OSNAŽI SVOJ BRAK! Učini prvi korak jer tvoj supružnik to zaslužuje. “Milosrđe započinje u vlastitom domu!” Prestani čekati i počni davati sebe kroz mala iznenađenja i ljubav.
 12. RECI DA KADA TE NETKO ZAMOLI DA NEŠTO PODIJELIŠ S NJIM! Teško se odreći svog komoditeta i vlastitih stvari i posuditi ih ili dati  drugima. Ovo može biti izvanredna prilika za rast u darežljivosti i nevezivanju za zemaljske stvari. Osluškuj! Ako si u ovome ”trom”, budi pažljiv kada stignu stidljivo upućene molbe.
 13. POSTI OD MEDIJSKE NEGATIVNOSTI I LOŠIH KOMENTARA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! Mogli bi smo reći da je ovo korak koji moramo učiniti i dati sebi truda. Navikli smo na ovakav način online ponašanja. Ovu korizmu pokušaj na društvenim mrežama stvari izreći sa ljubavlju i poštovanjem. Sjeti se – prvo pokušaj imati strpljenja sa sobom!
 14. KLONI SE LOŠIH UTJECAJA. Nemoj posjećivati internetske stranice za koje znaš da mogu negativno utjecati na tebe. Isto vrijedi i za knjige i svakodnevnu štampu. Vrijeme posveti nečem korisnijem. Što je korisnije? Ako si raspoložen da osluškuješ, brzo ćeš čuti!
 15. ODREDI SEBI JEDAN ”LAK” ZADATAK VEZAN ZA ISHRANU U KORIZMI. Odreći se nečega na što si navikao, što predstavlja neki tvoj ritual za opuštanje ili druženje nije uobičajen zadat ali  može pomoći tebi i drugome. Recimo ako voliš jesti slatko, uzdrži se od kolača, sladoleda i drugih slastica ali probaj to pretvoriti u novčanu vrijednost koju ćeš na kraju korizme moći dati onome ko je u potrebi.

Preuzeto sa bitno.net i Catholic Link, autor Luisa Restrepo

Fotografija: sa stranice biskupije Trenton, SAD

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.