Psihologija U NLP -ovoj ljetnjoj kuhinji
Psihologija

U NLP -ovoj ljetnjoj kuhinji

U NLP -ovoj ljetnjoj kuhinji

Da li znate što se u našim krajevima podrazumijeva po ljetnjom kuhinjom?

To je jedna nus prostorija u kući, ili preko puta nje, u kojoj se poduzimaju posebni poduhvati! U njoj je na primjer moguće voće iz jednog agregatnog stanja pretvarati u drugo. U njoj se biljka ili njen plod, pretvara u sok , džem ili u slatko. Moguće je također sirovo povrće pretvarati  u pečeno, i  kasnije ga zamrzavati.

Kako god da se odlučimo, mi imamo jasnu putanju što želimo da uradimo, i gdje da stignemo kada su naši plodovi, cvjetovi ili biljke u pitanju. Znamo točno kako će izgledati sok kada cvjetovi zove budu potopljeni, što će se desiti s kajsijama, šljivama ili jagodama kada ih skuhamo i dodamo (ili ne) šećer, a također je jasno kako će izgledati paprike kada se prvo ispeku, a i kasnije budu zamrznute.

U tom procesu, i naša čula uče. Ona pamte boje, mirise i ukuse, koji se šire oko nas.

Mmmmmm, pamtimo i mi, taj jedinstven osjećaj!

U Našem  Ljetnjem Programu, tj. Neuro Lingvističkom Programiranju, ima puno *svježih proizvoda (čitaj vještina), koje možete steći koristeći se različitim receptima i alatima. Ipak, da bi vaši poduhvati ka bilo kom ishodu bili uspješni, neophodno je upoznati se sa nekoliko ključnih formula ili recepata uspjeha:

  1. Prvo odredite recept tj. ishod, ili popularno rečeno CILJ ka kojem težite. Što je to, tj. što točno, želite da ostvarite? Zamislite ga. Osluškujte ga. Osjetite ga.Već sad! Energija se usmjerava upravo prema vašoj nameri,i onome na čega ste fokusirani. Zar ne?
  2. Otvorite sva čula. Gledajte kako izgledaju vaši plodovi, slušajte kako vatra pucketa na šporetu,i što se događa s zvucima u kuhinji,osjetite miris na početku , tokom i na kraju procesa.Nije zabranjeno i malko da’ liznete’, kako bi vašim ličnim čulom ukusa provjerili da li ste na dobrom putu? To znači biti čulno izoštren – Znati koristiti povjerene nam mehanizme percepcije informacija iz spoljnjeg sveta.Upravo zato su nam čula i data. Kao orjentir,i kao smjernica.
  3. Toliko recepata, za istu stvar. Ali koji je najbolji za mene, često se pitamo? U receptu koji ja koristim , dešava se da po nekada nemam sve , baš sve sastojke. Moram se onda prilagoditi. Biti svjestan, da moja kuhinja ima toliko toga, a ono što fali ću nadomjestiti. Ali,kako? Pa, ili novim elementima u receptu, (biću kreativna) ili će proces jednostavno proći bez toga.’ Čega nema bez toga se može’, kažu. Možda limun, možda limuntos? Možda šećer, možda fruktoza, a može i bez toga.To zovemo fleksibilnošću. Prava strategija za pobedu nad crno- belom filozofijom, nad rigidnim obrascima il isključivošću koja blokira. Gregori Bejtson, teoretičar sistema je klimao glavom, kada je još jedan njegov kolega zaključio da je ’najfleksibilniji dio sustava, i najmoćniji dio sustava’. Da, to znači prilagoditi se siutuaciji, sebi, i drugima.
  4. Njegujte odnos. Prema kome pitate se u sred vaše ljetne kuhinjice? Pa prema svemu oko vas. Prema povrću, voću, kuhinji, alatima, šporetu, i sebi… U Našem Ljetnjem Prostoru- probajte da izgovorite riječ RAPORT, na francuski način -rapport ili vraćanje, donošenje, odnos, veza (lat. re-portare – vratiti, doneti natrag).

Ova riječ, označava odnos u kome vlada povjerenje, razumijevanje, uvažavanje. To je osnova svake komunikacije. U svakom odnosu i stvarnom susretu nastaje novi prostor, novi sistem, novi entitet , nova energija. To je mjesto gdje se JA  i TI ili JA  i ‘TO NEŠTO (povrće, voće, kuhinja, šporet) povezuju. Bez RAPORTA, u NLPu mislimo da se teško ide dalje u komunikaciji. To je ključ koji otvara sva vrata (vrata uspješne komunikacije, ali i svega drugog…). Ako nema ključa, nema ni ulaska, dakle nema komunikacije. Možete biti u RAPORTU sa nekim drugim, a možete biti u raportu sa samim sobom.  To je ono kada kažete da ste sa nekim na istoj talasnoj dužini, da ste se našli. Nešto je ‘kliknulo’ i vi ste se zatekli u novoj zemlji, koja se zove MI.

I tako, dok mi slobodno pripremamo naše plodove za zimnicu,i odlažemo jednu po jednu stvar na šarene stalaže u špaizu, voljela bih podijeliti s vama još dvije tajne.One se tiču posebnih primjesa, tj. pojmova, koji su sastavni dio  NLPove kulinarske radionice, i u ovom današnjem receptu, sam ih napisala VELIKIM SLOVIMA:

Prvo, NESVJESNI UM. Da li znate da bi bili izvrstan majstor, u bilo čemu, trebate biti u skladu s vašim nesvjesnim? Ova zona našeg uma nije nešto što je nepoželjno. Iako malo skrivenija, za neke je ona daleka, opasna, nepoznata zemlja, a za mnoge čak i ’zona sumrka’.  Zašto? Skloni smo da ono što ne poznajemo, proglasimo nevažećim, ili makar beznačajnim. Također,tokom procesa odrastanja stalno se ohrabrujemo da budemo racionalni, logični i svjesni. Da, to je važno. Ipak, da bi bili ODGOVORNI i da bi odgovarali na zahtjevne situacje, sopstvenih namjera, ili drugih ljudi, važno je da taj odgovor bude cjelovit KONGRUENTAN, iskren. Točnije, autentičan. Kako je to moguće? Prirodno, ukoliko su naše svjesno i nesvjesno u sprezi, ako su povezani, ako svjesni um s radošću osluškuje  poruke nesvjesnog,razume njegov jezik, makar bio simboličan, slučajan, začuđujući rečnik dalekog prostanstva u nama. Mi tek tada možemo koristiti sve naše RESURSE. U NLPu, RESURSNA STANJA  povezana su s našim CILJEVIMA. Ukoliko osoba ima sposobnost iskoristiti sve svoje resurse, tj zalihe, znanja vještine, na pravi način, veća je vjerovatnoća da će i njeni ISHODI biti željeni.

Svaki put se ponovo začudim kada se prisjetim, nevjerojatne statistike Alberta Meharabiana,  koji je na osnovu proučavanja komunikološkog procesa došao do rezultata: da se čak  55% naše komunikacije baziranja na opservaciji položaja, gestova, i pokreta tijela . 38% se tiče vokalnih osobina glasa, a svega 7% naše pažnje, okreće se sadržaju onoga što čujemo. Dakle mi na osnovu naših izoštrenih čula sjedinjujemo elemente percepcije (sliku, zvuk, osjećaj…) u jedno. Iz ovih DUBINSKIH STRUKTURA informacija se pretvara u misao, koja postaje UVJERENJE  ili  VRIJEDNOST, stav jedne osobe.Izgovorena riječ (i JEZIK) je zapravo dio naše POVRŠINSKE STRUKTURE. RIJEČ je kodirana informacija onoga što dođe iz naših DUBINSKIH STRUKTURA.

NAŠA ČULA su dio nesvjesnog uma. Rijetko se dešava, da ćete dok nešto seckate, razmišljati i kako seckate, jer ste usmjereni na cilj, da uradite, završite, sipate,oblikujete i zatvorite. Ove manifestacije akcije zapravo su dio Autonomnog Nervnog Sistema, koji rukovodi našom motorikom. Divno,jer taj isti nesvjesni um i vozi kola,skejt, ili bicikl, kao na primjer ja, često do pijace.

NESVJESNI UM je naš saveznik, i treba mu znati prići. Ne, ne uči se to u školi, ali znamo da on organizira sva naša sjećanja, uspomene,i smješta ih u  ladice, u kojima odlažemo što smo radili  npr. na današnji dan prije nekoliko godina. On ne komunicira s nama direktno. On nam šalje poruke preko emocija, potisnutih sjećanja, simbola, slučajnih omaški (po Frojdu), tjelesnih senzacija, koje nas upozoravaju kako se osjećamo u tijelu. Ovaj protok, i kontinuitet, tokom budnog,ili stanja spavanja čini nas živim,i jeste osnova NLP treninga. Treniramo i postajemo svjesni struktura našeg iskustva i doživljaja.

Naši vidici (unutrašnji i spoljašnji) se izoštravaju. Širina i dubina uvida vodi ka VEĆOJ SVJESNOSTI.

A sada je dosta! Sada ne smijete više misliti na nesvjesni um! Ha, da li je to moguće? Naravno da nije. NESVJESNI UM teško registrira negacije. Zato bolje definirajte stvari afirmativno, pozitivno. Obrazložite što i kako ćete raditi, ne što nećete. Kada ’budem manje mislila na nesvjesno’ i ’kada budem osluškivala svoje misli’, sve lakše ću prelaziti u sferu  SVJESNOG. Ok, evo nas! Vratili smo se.

Mi smo danas, na ovom blogu prošetali glavnim NOSEĆIM STUBOVIMA NLPa. Ukoliko želite da saznate još, budite RADOZNALI. To nije puka znatiželja. To je otvorenost da primate i razumijete strukturu i sadržaj sopstvenog iskustva.

Oprostite, baš sam se zanijela,a voće na mom šporetu već vri, i vrijeme je da ga skinem s vatre…I kada se ohladi sipam u tegle.

O  ostalim receptima, više na  sljedećem treningu Prijatno!

Piše: Maja Pavlov – psihoterapeut, NLP trener

Maja Pavlov

Maja Pavlov je dipl.psiholog, sertifikovani Transakcioni analitičar (CTA) psihoterapeut i NLP trener prema IANLP i INHNLP standardima.
Radi individualne i grupne sesije sa klijentima koji prepoznaju značaj psihoterapije za njihovo opšte zdravlje i kvalitet života. Veruje u promenu stanja, ličnosti i konteksta osobe. Pomaže klijentu u intenzivnom procesu promene, prvo da je definiše, a onda i ostvari. U svojoj praksi, tretirala je različit spektar neželjenih stanja od svakodnevnih životnih tegoba do složenih kliničkih poremećaja (neuroze, psihoze i granični poremećaji). Radi i sa porodicama, bračnim parovma ili porodničnim dijadama.
Svoju međunarodnu psihoterapijsku sertifikaciju (za CTA) imala je na usmenom ispitu u San Francisku (USA), a važne NLP module prošla je sa međunarodno priznatim trenerima . Tom Best (USA), Bernt Isert (Germany) i Charles Faulkner (USA, UK) . U okviru Psihopolisa drži NLP Practitioner i NLP master treninge. Radi individualnu psihoterapiju u Novom Sadu i Beogradu, i vodi grupe ‘TA u svakodnevnom životu’.
Prepoznala je značaj TA i NLPa, radeći sa ljudima u njihovim različitim životnim fazama, verujući da su svesni (i nesvesni) razvoj neminovnost, za koju treba biti spreman.
Svoju psihoterapijsku praksu razvijala je kroz rad sa pojedincima i grupama, kao i vođenjem edukativnih razvojnih programa , u zemlji i inostranstvu. Autor je akreditovanih treninga kod Republičkog Ministarstva zdravlja i socijalne politike i oko 60 projekata u oblasti razvoja zajednica.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.