Propovjedi Siniša Tumbas Loketić 1. korizmena nedjelja – propovijed
Propovjedi Siniša Tumbas Loketić

1. korizmena nedjelja – propovijed

Draga braćo i sestre!

Danas, na ovu prvu korizmenu nedjelju, zadržao bi se ponajviše na svetom evanđelju kojega smo čuli. Najprije razmišljajmo o rečenicu koja kaže: “Duh nagna Isusa u pustinju“. Korizma koju smo započeli, jako je dobar ispit savjesti svima nama, ponajprije da razmislimo s kojim MOTIVOM ja pristupam ovom svetom korizmenom vremenu. Šta je to, što se u meni događa, da me „tjera“ biti Isusov? Kakva se tu opasnost može skriti? Cijelo korizmeno vrijeme, sve molitve koje budemo molili, pobožnosti križnoga puta koje budemo činili, ma bilo šta što učinimo u ovome svetom vremenu, potrebno je da odgovorimo na pitanje ZAŠTO TO ČINIM? Zbog čega sam i danas ovdje? Dragi prijatelji! Isus nas jako treba! Potrebni smo Gospodinu – ali je pitanje ZBOG ČEGA?

Evo jedan primjer: postojala je jednom jedna osoba, vjernik/vjernica koja je jako puno molila, postila, činila pokoru, žrtvovala se, odricala, jako puno dobrih stvari je činila. Ipak, na kraju se ispostavilo da je sve to činila, kako bi se svidjela jednoj drugoj osobi.

Ono što želim reći, jeste, da još na početku ovoga svetog vremena, razmislimo i odgovorimo na pitanje – ZAŠTO SVE OVO ČINIM? Da li možda zbog sebe ili zbog Isusa? Na PEPELNICU sam govorio da uzmete bilježnicu i da svakim dana dok nam traje post vodite na neki način svoj duhovni dnevnik. Važno je da na kraju dođemo do odgovora, zašto sve ovo činimo. Moja misija, moj cilj, jeste da do Uskrsa postanemo sveti. Onda sve ovo ima smisla, svaki susret, svaka molitva, križni put, post, bilo što duhovno što činimo onda ima smisla. Jako trebamo voditi računa da se svidimo Isusu, a ne da to činimo da bi se svidjeli drugima. Braćo i sestre, ne možemo cijeli život ostati isti. Ne možemo svaku korizmu, svaki advent proživjeti samo tako, a da se na nama ne vidi nikakva promjena. Zamislite kakva čuda je u stanju čovjek činiti ako postane svet?! Ako otvorimo svoje srce Isusu, ako se otvorimo životu, njegovoj ljubavi. Nemojmo dozvoliti da tapkamo u jednom mjestu. Jednom sam slušao predavanje gdje je bilo rečeno, POBOŽNIH KRŠĆANA IMA KOLIKO HOĆETE, a originalnih vrlo malo! Budimo mi ti originalni kršćani koji će svojom vjerom i pobožnošću mijenjati ovaj svijet na bolje. To je upravo ta svetost prema kojoj težimo. Kada malo bolje pogledate, svaki svetac je bio originalan u ovome životu. Bilo da se nalazio u samostanu, na ulici, na župi, bio je originalan. Nije hodio kao MLAK KRŠĆANIN, nego je sa puno žara sve radio za Isusa.

Draga braćo i sestre! Neka ova korizma, bude upravo kao što je DUH nagnao Isusa u pustinju, a on iz te pustinje izašao još jači, bude i nama takva. Da iz ove korizme izađemo kao sveti ljudi, Isusovi miljenici koji su spremni činiti velika čuda na ovome svijetu. Amen.

Piše: vlč.Siniša Tumbas Loketić

Photo: www.pixabay.com

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.